Az emlőrák is a dohányzás listáján

A dohányzás köztudottan számos daganat kialakulásának legfontosabb kockázati tényezője, de először született komoly bizonyíték arra, hogy az emlőrákkal is erős kapcsolatba hozható.

Korábbi tanulmányok meglehetősen változatos eredményeket hoztak ezzel kapcsolatban. Még olyan vélemény is született, mely szerint a dohányzás egyenesen csökkentené az emlőrák kialakulásának kockázatát.

A most lezárult, eddigi legátfogóbb kutatás szerint azonban ennek éppen az ellenkezője igaz. A 116 ezer nőre kiterjedő vizsgálat eredményei az amerikai Nemzeti Rák Intézet lapjában (Journal of the National Cancer Institute) jelentek meg.

A négy éves követési időszakban 2005 nőnél állapítottak meg invazív emlőrákot. Az emlőrákok előfordulását, illetve a dohányzási szokásokat figyelembe véve a következők állapíthatók meg:

  • a jelenleg dohányzók körében 30%-kal magasabb az emlőrák előfordulása azokhoz képest, akik soha nem dohányoztak;
  • fokozott kockázatnak vannak kitéve, akik 20 éves koruk előtt kezdtek dohányozni;
  • fokozott kockázatnak vannak kitéve, akik első terhességük előtt legalább 5 évvel kezdtek dohányozni;
  • a kockázatot a dohányzás mértékével és időtartamával nő.

Jó hír azonban, hogy akik le akarnak szokni a dohányzásról, ezen a téren is elnyerik jutalmukat: a kutatók nem találtak jelentős kockázatnövekedést a korábbi dohányosok körében. Ugyanez a helyzet a passzív dohányzással is, amely tehát egyelőre marad a tüdő- és gégerák kockázatát fokozó tényezők listáján.

Az eredmények magyarázatához további vizsgálatok szükségesek. Az egyik lehetséges magyarázat szerint a dohányzásból származó méreganyagok egy része az emlő zsírszövetében felhalmozódhat.