A dezodorok növelhetik az emlőrák kockázatát

A testszövetekben felhalmozódhatnak a hónaljdezodorokban és más illatosító kozmetikumokban található vegyi anyagok, és lehetséges, hogy hosszabb távon hozzájárulhatnak az emlőrák kialakulásához.

Brit kutatók benzolszármazékok nyomait mutatták ki emlőrákos nők tumorszöveteiben, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a dezodorhasználattal feltételezett kapcsolat tudományosan egyelőre még nem nyert bizonyítást.

A bejelentés hallatán a kozmetikai cégek képviselői is megszólaltak, azt hangoztatva, hogy ezek a tartósítószerként alkalmazott, a hosszú ideje ellenőrzött kémiai anyagok teljesen veszélytelenek.

A Reading Egyetemen dolgozó dr. Philippa Darbre munkatársaival emlőrákos nők tumorszövetetit vizsgálta. A szövetminták analízise során minden esetben kimutatható volt a benzolszármazékok jelenléte.

"Vizsgálatainkból egyértelműen kiderült, hogy a kémiai anyagoknak kitett emberek szervezetében felhalmozódnak ezek az anyagok. Ez a felfedezés pedig azért is figyelemre méltó, mivel korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy egyes benzolszármazékok képesek a női ösztrogén hormon hatását utánozni, amelyről közismert, hogy elősegítheti a melldaganatok kialakulását. Éppen ezért helyes lenne alaposan megfontolni, hogy továbbra is felhasználjuk-e a benzolszármazékokat a mellkörnyéken alkalmazott kozmetikumok ilyen széles körében" - állítja Dr. Darbre.

Chris Flower, a brit Cosmetic Toiletry & Perfumery Association (Kozmetikai- és Parfümszövetség) elnöke üdvözölte a vizsgálatot, bár kijelentette, hogy "a benzolszármazékokat jól ismerjük. Óriási összegeket költöttünk, hogy mindenre kiterjedő hatástanulmányokat végezzünk."

Delyth Morgan, az Áttörés a Mellrákosokért nevű szervezet főtitkára is kevésnek tartotta a vizsgálatot: "Ez a vizsgálat túl kicsi ahhoz, hogy valódi kapcsolatot mutathasson ki a dezodorok és a mellrák között. Mindenképpen további vizsgálatok szükségeltetnek. "

KAPCSOLÓDÓ CIKK