A fogyasztás új módja: hamburger zsemle nélkül

Új szolgáltatást vezet be - egyelőre csak az Egyesült Államokban - néhány ismert gyorsétteremlánc, a mind népszerűbbé váló szénhidrátmentes diétán élők igényeinek kiszolgálására.

Néhány amerikai cég a múlt hét közepe óta zsemle nélküli hamburgert kínál mindazoknak, akik Robert C. Atkins kardiológus utasításai alapján az elfogyasztott szénhidrátmennyiség nullára vagy minimumra csökkentése révén akarnak jelentős súlycsökkenést elérni.

A New York-i kardiológus először 30 éve jelentette meg a testsúlycsökkentés elveinek teljes átalakításán alapuló tételeket megfogalmazó könyvét, majd 1998-ban a művet átdolgozott kiadásban ismét piacra dobta, talán ez elsőnél még viharosabb sikerrel.

Elméletének lényege, hogy a szervezetbe kerülő szénhidrátok mennyiségének drámai csökkentése révén a szervezet erőteljes zsírégetésen alapuló anyagcsere-mechanizmusokat indít be. A szerző szerint a szénhidrátok egy bizonyos, igen minimális mennyisége a későbbiekben lassan visszacsempészhető, a bevitelt azonban életre szólóan alacsony szinten kell tartani, a napi megengedett szénhidrátfogyasztás - bár Atkins elmélete szerint ez alkati kérdés is - általában nem teszi lehetővé egy egész hamburgerzsemle elfogyasztását.

Forrás: EPA/Stefan Rousseau
Korábban nem a zsömle, hanem a húspogácsa foglalkoztatta a közvéleményt

A gyorséttermláncok egyéb módon is segítik vendégeiket a megfelelő diéta kialakításában: egyikük internetes honlapján minden egyes termékéről megtudható, milyen mennyiségű kalóriát, szénhidrátot, zsírt, fehérjét, illetve koleszterint tartalmaz.

Az újfajta hamburgernek az ára már nem ennyire vonzó, a hamburger zsemle nélkül ugyanis pontosan annyiba kerül, mint zsemlével. No persze, aki amúgy sem enné meg a lisztneműt, annak ez a szempont talán mellékes.

Az ötletnek persze bírálói is akadnak, és valóban, a szendvics kenyér nélkül, a hamburger zsömle nélkül fából vaskarika: épp lényegét, egyszerű kezelhetőségét veszíti el. Ráadásul akik eddig a burgereket az egészségtelen táplálkozás non plusz ultrájának tekintették, azokat minden bizonnyal legkevésbé a zsemle aggasztotta.

A vásárlók zöme valószínűleg továbbra is a hagyományos - minden szempontból tetemes kalóriamennyiséget tartalmazó - hamburgereket részesíti majd előnyben, ami nem teszi boldoggá a szinte nemzeti szintű elhízottság következményeivel naponta küszködő amerikai orvostársadalmat - akik közül a többség azonban továbbra is inkább a hagyományos, kalória-és zsírcsökkentésen alapuló fogyókúrás szemlélet híve. Mint Connie Dickman, a St. Louis-i Washington egyetem kutatója figyelmeztet, egyszerűen több kalóriát kell elégetni, kisebb hamburgert kell kérni - talán ritkábban -, és akkor még a zsemlét is megehetjük hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK