A tej védhet a köszvény ellen

Amerikai kutatók szerint a tej és tejtermékek fogyasztása jótékonyan hat a köszvény kialakulásának megakadályozására.

Ez az első eset, hogy a kutatók egyértelű bizonyítékokat találtak a tejtermékek köszvényellenes hatására - olvasható a New England Journal of Medicine című amerikai orvosi hetilap legfrissebb számában.

A bostoni Massachusetts Közkórház munkatársai által végzett vizsgálat bizonyos élelmiszerek kapcsán megerősítette, míg másokat illetően eloszlatta azt a gyanút, hogy fogyasztásuk gyorsítja a köszvény kialakulását. Megállapították továbbá, hogy a korábbi nézetekkel szemben egyes növények, mint például a bab, borsó, gomba, spenót és a karfiol nem játszanak szerepet a megbetegedés kialakulásában.

A húsok kerülésére, illetve a tejtermékek fogyasztásának növelésére már John Locke XVII. századi filozófus is figyelmeztetett. Azt azonban csak most sikerült számszerűsíteni, hogy mennyi az elfogadható és mennyi a bizonyosan ártalmassá váló mennyiség.

Bizonyosan növeli például (21 százalékkal) a köszvény kockázatát, ha valaki naponta két húsadagot fogyaszt. Heti két adag hal vagy egyéb tengeri élőlény 7 százalékos kockázatnövekedést jelent, sovány férfiaknál azonban ez a kockázat még nagyobb. Kiderült ugyanakkor az, hogy napi egy-öt csésze tej akár 43 százalékkal is csökkentheti a kockázatot.

A királyok betegségének nevezett köszvény az ízületi gyulladás egyik fajtája. Közvetlen kiváltó oka a szervezetben található húgysav kikristályosodása az ízületekben, elsősorban a lábfej és a sarok ízületeiben. Sok történelmi személy, híresség szenvedett tőle, köztük Benjamin Franklin, Charles Darwin és Leonardo da Vinci.

KAPCSOLÓDÓ CIKK