Terméketlenséget okozhat a kék tabletta

Újabb kutatások ember esetében is megerősítették, amit egérkísérletekből már tudni lehetett: a kék tabletta negatívan is befolyásolhatja a spermiumokat.

A Queen's University (Belfast) kutatói emberi ondómintákban vizsgálták a hímivarsejtek (spermiumok) jellemzőit. Eredményeik szerint a kék tablettát fogyasztók spermiumainak 79% képtelen volt a petesejt megtermékenyítésére, mivel egyszerűen "korábban ellőtte a puskaporát".

Pontosabban arról van szó, hogy a kék tabletta befolyásolni látszik azt a biokémiai folyamatot, amely a petesejt védőburkai feltörésének előfeltétele. Ez az ún. akroszóma-reakció, amelynek során a burkok feltöréséhez szükséges enzimek termelődnek. A kutatók szerint a kék tabletta felgyorsítja a folyamatot, így amikor a spermiumok odaérnek a petesejthez, "ott állnak egy szál emésztőenzim nélkül".

Korábbi egérkísérletek során kiderült, hogy kék tablettával való kezelés hatására jelentősen kevesebb petesejt termékenyült meg.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az eredményeket figyelembe kellene venni a családtervezésnél, különös tekintettel arra, hogy az 1998-ban megjelent kék tabletta egyre szélesebb körben alkalmazott szer.

KAPCSOLÓDÓ CIKK