Tesztoszteron, elhízás és prosztatarák

A komoly túlsúllyal küzdő pácienseknél a sikeres műtétet követően nagyobb a valószínűsége a prosztatarák kiújulásának - állítják amerikai kutatók.

A Johns Hopkins Egyetemen (Baltimore, USA) a több mint 750 férfi bevonásával elvégzett vizsgálatok eredményei ismét igazolták azt a korábbi megfigyelést, mely szerint a magasabb tesztoszteron-szintű férfiak körében magasabb a prosztatarák kialakulásának kockázata.

A rákos megbetegedés fokozott kockázata és a magas tesztoszteronszint közötti összefüggést nem befolyásolta a vizsgált idős korú férfiak testsúlya, magassága, testtömegindexe, illetve izomtömege - ismertették az egyetem kutatói az amerikai urológusok társaságának San Franciscóban rendezett kongresszusán.

A túlsúly, mint rizikófaktor

Szerepet játszik viszont a testsúly a rák esetleges kiújulásában - állítják a szakemberek: az elhízott (30-nál magasabb testtömegindexű) férfiak körében a megfigyelések szerint gyakoribb a prosztatarák ismételt megjelenése azt követően, hogy a daganatot sebészeti úton eltávolították.

A Johns Hopkins Egyetem egy másik kutatócsoportja több mint 1100 férfin elvégzett vizsgálata során azt állapította meg, hogy a műtét után a súlyosan elhízott férfiak vérében a normális testsúlyúakénál magasabb az úgynevezett prosztataspecifikus antigén (PSA) szintje. Régóta ismert, hogy prosztatarák, illetve a prosztata egyéb, nem daganatos megbetegedései (gyulladás vagy dülmirigytúltengés) esetén a vér PSA-koncentrációja jelentősen megemelkedik. (A világ több országában jelenleg is folynak olyan vizsgálatok, amelyek célja az, hogy megállapítsák, alkalmas lehet-e a PSA-szint meghatározása prosztatarák felderítését célzó tömegszűrésre.) A jelentős testsúlytöbblettel küzdő - a vizsgálatban ez 35-ös vagy annál magasabb testtömegindexű - férfiaknak tehát a műtét után továbbra is emelkedett PSA-szinttel kell számolniuk, és egyúttal fel kell készülniük a prosztatatumor kiújulására is - mondta dr. Stephen Freedland, az elhízás és a prosztatarák összefüggését kutató program vezetője.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK