Cyberilla-robot mosolyogni is tud - Delta-ajánló

Tér-kép az agyban
A 7. kromoszóma elváltozása okozta Williams-szindróma egyik sajátos tünete, hogy a betegek nehezen értik meg a térbeli tájékozódással kapcsolatos információkat, míg a szavak vagy akár az értelmetlen betüsorok hosszú sorozatát is jól megjegyzik. Két fiatal pszichológus, Zacsmány Mihály és Lukács Ágnes vizsgálatai az egészséges agy működésének megértésében is segítenek. Az idei Akadémiai Ifjúsági díjjal jutalmazott kutatók azt vizsgálják, miként működik az agy információ-feldolgozó rendszere az egészséges és a Williams-szindrómás emberek esetében.

Cyberilla mosolyogni is tud
A saarbrückeni Mesterséges Intelligencia Kutatóközpont virtuális lényei nem csak értelmesen válaszolnak a látogatók kérdéseire, hanem arcmimikájukkal bizonyos érzelmek kifejezésére is képesek. Egyre tökéletesednek a virtuális modellek, de a kutatók szerint soha nem lesznek olyan sokoldalúak, mint maga az ember.

Robot-boksz
A japán robotfejlesztők munkájának eredményét a robotok közötti bokszmeccsen tesztelték. A sportmozgások bonyolultsága ugyanis kiválóan alkalmas a robotok mozgékonyságának és mozgáskoordinációjának ellenőrzésére. A legügyesebb szerkezetek hűen mímelik az ütéseket és védéseket: a győztes robot kiütéssel küldte ellenfelét a padlóra.

Nyugodt álom - fogcsikorgatás nélkül
Sokak migrénes fejgörcsét, állandósult nyak- és hátfájdalmát az okozza, hogy éjszaka sem tudnak elernyedni a rágóizmok, s a nyugtalan alvás fogcsikorgatással jár. Egy ötletes szerkezettel - a fogsorra illesztett műanyag betéttel - sokszor megszüntethetők az éjszakai fogcsikorgatás nappal is érezhető, kellemetlen következményei.

Részletek a Delta május 16-i adásában (vasárnap, 14.10 - mtv)