A félmajmok okosabbak, mint feltételezték

A primatológusok többségének véleménye szerint a makimajmok - noha bájos teremtmények - a főemlősök között a legkevésbé intelligensek. Egy új tanulmány szerint azonban - ha akarják - megdöbbentő ügyességről tesznek tanúbizonyságot.

Az etológusok döntő többségének álláspontja szerint az állatok nagy része csak akkor használja eszét, ha valamilyen módon rá van kényszerítve, míg az ember és az emberszabásúak pusztán kedvtelésből, minden külső kényszer nélkül is "gondolkodnak". Noha a makik is a főemlősök rendjébe tartoznak, mégis azt gondolták róluk, hogy utóbbi alól kivételt képeznek.

"Kezdetben igencsak kételkedtem, hogy ezek a kis állatok bármilyen kognitív kísérletben eredményesen szerepelnének" - vallja be Elizabeth Brannon pszichológus, a kutatás vezetője. A kísérletében közönséges makiknak (Lemur catta) először egyesével mutattak ábrákat egy képernyőn, majd ugyanezek az ábrák egyszerre jelentek meg. Ekkor az állatoknak az ábrákat megjelenési sorrend szerint kellett rendezniük.

A kutatónő tapasztalatai szerint az állatok az érintőképernyős monitorral felszerelt számítógépen sikerrel oldották meg a korántsem könnyű feladatot - valószínűleg azért, mert a megoldásokat jutalmazták. Lázasan fogtak hozzá a néhány száz feladvány megoldásához a cukorkákért, noha korábban nem éheztették őket, és semmiben sem szenvedtek hiányt. A makik kifejezetten társas élőlények, ám gyakran előfordult, hogy a számítógép kedvéért abbahagyták a játékot.

"Előfordult az is, hogy az egyik állat által elkezdett sorozatot egy másik fejezett be, hogy a sikeres megoldásért járó jutalom az ő gyomrában végezze" - nyilatkozta Brannon.

Teljesen váratlan, hogy a makik emlékeznek sorozatokra. "Ez azt mutatja, hogy az egyes képek felismerésén túl az állat egy képfelismerő stratégiát is elsajátít, amit eddig csak az emberszabásúaknál tapasztaltunk" - nyilatkozta a Nature tudományos hetilapban Brannon.

Kétségtelen azonban, hogy a félmajmok alrendjébe tartozó makik ügyetlenebbek az emberszabású majmoknál. Hasonló feladatok elvégzésénél például a csimpánzok a kezüket használják, míg a makimajmok ehelyett az orrukat vagy a szájukat - néha meg is "csókolva" a képernyőt.