Véradási világnap június 14-én

Véradási világnapot tartanak mostantól kezdve minden évben június 14-én - jelentette be csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben.

A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a véradás fontosságára olyan időben, amikor a világ lakosságának 82 százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén jut számára elegendő, fertőzésmentes vér - derül ki a szervezet közleményéből. A WHO rámutatott arra, hogy az egészséges vérrel történő, kielégítő szintű ellátás elengedhetetlen feltétele a betegségek megelőzésének és lényegi eleme a hatékony egészségügyi ellátási rendszernek.

A szervezet friss felmérései szerint 178 országból csupán 39-ben számíthatnak arra, hogy a szükséges vértartalékot teljes mértékben egészséges véradóktól szerezhetik be. A fejlődő országokban az esetek nagy részében (89 százalék) többnyire valamelyik családtag vagy fizetett véradó segít a betegen, de éppen ezekben az országokban jóval nagyobb az átömlesztésre szánt vér fertőzöttségének a veszélye is. Húsz-huszonnégy országban nem végeznek kielégítő rendszeres AIDS-, májgyulladás- vagy vérbajteszteket az átömlesztés előtt.

A világnapot a WHO mellett a vöröskeresztek és a véradók nemzetközi szövetségei szervezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK