A bal oldali egér egészségesebb

Jót tesz az ember tartásának (legalábbis fizikai értelemben), ha bal kézzel kezeli a számítógép egerét - állítják kanadai kutatók.

Forrás: ORIGOEgy vizsgálat során 27 jobbkezes önkéntes jelentkező bal kézzel használta az egeret egy hónapig. Kiderült, hogy a szokásos feladatok elvégzéséhez sokkal kevesebbet kellett mozgatniuk a vállukat, a karjukat és a csuklójukat, márpedig éppen ezek az apró, de percenként ismétlődő mozdulatok vezethetnek izomzati, ízületi panaszokhoz.

A háttérben a számítógép-billentyűzet áll, a szokásos billentyűzet ugyanis nem szimmetrikus: a betűk a klaviatúra bal felén középen helyezkednek el, a számok jobbra vannak. Mivel a legtöbb számítógépes feladathoz a betűket használjuk, az idő nagy részében a billentyűzet e tája fölött időzik kezünk. Ha az egeret jobbra helyezzük el, a billentyűzet bal oldaláról indulva nagyobb távolságra kell kinyújtanunk karunkat, s ezzel lényegesen jobban kell megterhelnünk izomzatunkat és ízületeinket, mintha az egeret a bal oldalon használnánk.

A vizsgálat során az önkéntesek egyébként úgy hozzászoktak a bal oldali egérhez, hogy egy hónap múlva már közel olyan gyorsan dolgoztak vele, mint a jobb oldalival. Tizenhatan a kísérlet után is az új elrendezésnél maradtak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK