Terjed a gyermekbénulás Afrikában

2004.08.26. 9:03

Újra terjed a gyermekbénulás (polio) Afrika több országában: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint Guineából, Maliból és a szudáni Darfurból jelentettek újabb eseteket.

Bruce Aylward, a WHO polio-szakértője augusztus 24-én Genfben elmondta, hogy a Nigériából induló járvány keletről nyugatra terjed. Nigériában azért ütötte fel a fejét újra a betegség, mert az ország északi részén a vallási vezetők tavaly augusztusban elutasították az oltásokat, amit az észak-nigériai Kano államban csak két hete kezdtek újra.

A következő oltási kampányt október-novemberre tervezik, aminek keretében a térség 22 államában 74 millió gyerekhez jutnak el - mondta Aylward, de hozzátette, hogy az átfogó oltási kampányhoz még mindig hiányzik mintegy 100 millió amerikai dollárnak megfelelő összeg.

Az újabb megbetegedések ellenére a WHO hangsúlyozta, hogy a gyermekbénulás jelenleg már csak Nigériában, Indiában, Pakisztánban, Nigerben, Afganisztánban és Egyiptomban fordul elő szélesebb körben, míg 1988-ban még 125 államban voltak járványok. A WHO célja, hogy végleg felszámolja a poliót.