Megterhelő izommunka során a sejtekben oxigénhiány lép fel, aminek következtében az izomsejtek oxigénmentes energiatermelésre állnak át. Oxigén hiányában a sejtekben tejsav keletkezik, ami csökkenti az izmok pH-ját. Eddigi ismereteink szerint az izom kifáradását ez a savas közeg okozza. A jelenlegi dán kutatási eredmények azonban azt igazolják, hogy éppen a termelődő tejsavnak köszönhetően képes az izom továbbra is megőrizni összehúzódó képességét.
Jóllehet a Thomas H. Peterson vezette kutatócsoport is megerősítette, hogy savas közegben az izmok érzéketlenebbek az összehúzódásukban szerepet játszó kalciumionokkal szemben, vagyis kontrakciójuk ereje valóban csökken, ez a hatás mégsem olyan kifejezett, mint a szakemberek korábban gondolták.
Az izmok túlzott igénybevétele során a sejtekben növekszik az ingerelhetőségüket mértéktelenül fokozó káliumionok koncentrációja. A keletkező tejsav azonban fokozza a sejtek kloridion-megtartó képességét, ami ellensúlyozza a káliumionok negatív hatását, így az izmok képesek megtartani normális ingerelhetőségüket. Az aarhusi egyetem kutatói patkányok "lecsupaszított" izomrostjain végezték el kísérleteiket. Eredményeikről a Science számol be.
Cseh Júlia