Monitorok és zöldhályog lehetséges kapcsolata

2004.11.26. 9:19

A legújabb kutatásokból kiderül, hogy a túlzott mértékű számítógép-használat zöldhályog kialakulásához vezethet, főleg a rövidlátók körében.

A glaukóma (zöldhályog) egy olyan szembetegség, amelynek következtében a szemből az agyba információt szállító idegsejtek sérülnek, így a látóideghártyáról az agyba nem jut el megfelelőképpen a képi információ. A szemet egy kocsonyás anyag és folyadék tölti ki, a folyadék (csarnokvíz) állandóan cserélődik. Ha túl nagy mennyiségű csarnokvíz termelődik, vagy nem tud megfelelően távozni, a szemben a nyomás megemelkedik, és ez zöldhályogot okozhat. A glaukóma akár vaksághoz is vezethet, ha nem ismerik fel idejében és nem kezelik megfelelőképpen.

A Toho University School of Medicine professzora, dr. Masayuki Tatemichi és kollégái négy különböző gyárban 10 000 japán dolgozó látását tesztelték. Az alkalmazottakat megkérdezték otthoni és munkahelyi komputer-használati szokásaikról, és a válaszok alapján besorolták őket rendszeres, alkalmi és ritka felhasználó kategóriákba. Számítógépes múltjuk szerint négy csoportba osztották a tesztalanyokat: azoktól indultak, akik kevesebb mint öt éve használják a gépet, majd ötévenként meghúzva a határokat eljutottak azokig, akik már több mint húsz évet töltöttek a képernyő előtt. Az átlagos számítógépezéssel töltött időt is négy kategóriába sorolták: az egy óránál kevesebb géphasználattól egészen a több mint nyolc órás használatig osztályoztak. Azt is megnézték, hogy a tesztalanyoknak volt-e valaha bármiféle szembetegségük.

Az eredmények kiértékelése után kiderült, hogy összesen 522 dolgozónak (5,1%) volt valamilyen látási problémája. Azok, akik a rendszeres felhasználói minősítést kapták (nagyrészt férfiak és fiatalok), gyakrabban voltak rövid- vagy távollátók, mint társaik. Sőt, majdnem egyharmaduk (165 fő) zöldhályog-gyanús volt.

Tovább vizsgálva az eredményeket a kutatók úgy találták, hogy a rendszeres számítógép-használat, a zöldhályog-gyanú és a rövidlátás összefüggenek. Bár még nem ismerik pontosan a jelenség magyarázatát, valószínű, hogy a rövidlátók hajlamosabbak a rendszeres komputer-használat során túlerőltetni szemüket, ami végül glaukómához vezethet.

Mivel a számítógépet világszerte egyre többen használják, fontos lenne a jövőben figyelmet fordítani azokra a rövidlátókra (vagy egyéb szembetegségekben szenvedőkre), akik munkahelyükön vagy otthon rendszeresen használják a számítógépet.

Az eredményeket azonban többen is megkérdőjelezik. Mivel azt már régebben is kimutatták, hogy a rövidlátás a zöldhályog kialakulásának egyik kockázati tényezője, nem tudni, mennyiben befolyásolja a betegséget maga a számítógép. És mivel a vizsgálatot csak japánokon végezték (akik körében köztudottan magas a rövidlátók aránya), főleg férfiakat vizsgáltak, valamint a rövid- és távollátás felmérését nem hivatalosan végezték, a jövőben további vizsgálatokkal kell még megerősíteni a kapott eredményeket.

Mindenesetre egy biztos: azoknak, akik sokat ülnek számítógép előtt, rendszeresen különböző szemvizsgálatokon kellene részt venniük (szemnyomásmérés, látótérvizsgálat, szemfenékvizsgálat), hogy még időben felfedezzék, és így gyógyítani tudják a kialakulóban lévő zöldhályogot.

(A kutatás eredményeit a Journal of Epidemiology and Community Health c. szaklapban közölték.)

E+B

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK