Nyári kesztyű - öltözködés bőrrák ellen

2005.06.03. 10:44

Akik sok időt töltenek a szabadban, azoknak ajánlatos olyan ruhát viselniük, amelyek hatékonyan védik a bőrt a Nap ultraibolya-sugárzásával szemben.

Az UV-sugárzás fájdalmas leégést okozhat, és fokozza a bőrrák kialakulásának veszélyét. Ezért különösen a forró nyári napokon nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről. A Dél-floridai Egyetem bőrgyógyász professzora, dr. Susan Weinke néhány egyszerű szabályra hívta fel hallgatói figyelmét a Dermatológusok Amerikai Szakkollégiumának konferenciáján.

Minél sötétebb színű, s minél jobban illeszkedik az alakhoz a ruha, annál hatékonyabb védelmet nyújt a káros sugárzásokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy egy elasztikus anyagból készült fekete pólónak a napfényvédő hatása 1700 SPF (sun protection factor), egy egyszerű fehér pólónak viszont mindössze 10. Azaz a feketében 170-szer annyi ideig lehet kinn maradni a tűző napon, mint a fehér pólóban. A meleg ellen dr. Weinke azt ajánlja, válasszunk fényes anyagokat, tiszta szatént, selymet vagy poliészterből készült ruhát, ami a napfény jelentős részét visszaveri. Érdemes figyelembe venni, hogy egyes mosóporok tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek elnyelik a napfényt, a mosóporokon az optikai fehérítő vagy röviden OBA jelöli az ilyen típusú kiegészítőt. Az OBA időlegesen eltömíti a ruha pórusait, így növeli a napfényvédő hatást. Manapság vannak már olyan ruhacégek, amelyek gyártanak "napfényvédős" ruhákat, habár jelenleg még nincs hivatalosan kidolgozott minőségbiztosítási rendszere ennek a technológiának. 

A megfigyelések szerint a nedves, kinyúlt vagy nagyon elasztikus ruhák kevesebb védelmet jelentenek a Nap ellen. Az anyag szálai eltávolodnak egymástól, s emiatt nő az anyag fényáteresztő képessége. A napfényvédő hatékonyság megállapításának legegyszerűbb módja, ha a ruhát lámpa elé tartjuk, és megvizsgáljuk, mennyi fényt enged át az anyag.

Kalap, napszemüveg, nyári kesztyű

A kalapok és napszemüvegek szintén elengedhetetlen részét képezik a napfényvédő felszerelésnek. Nagy karimájú, pamutból készült fejfedők alkalmasabbak erre a célra a szalmakalapnál vagy a baseball sapkánál. A szalmakalap lyukain áthatol a napfény, és részleges, foltokban jelentkező leégés keletkezhet, míg a baseball sapka fedetlenül hagyja a nyakat és az arc nagy részét. A kalap különösen az érzékeny bőrűeknek fontos, akik nem használhatnak magas faktorszámú napozókrémeket.

Ha rögtön nem is érzékeljük, hosszútávon az UV-sugárzás maradandó látáskárosodást is okozhat. Az archoz jól illeszkedő, UV-szűrővel ellátott napszemüveggel elkerülhetjük az olyan, öregedéssel jelentkező szemproblémákat, mint a makula degeneráció vagy a hályog. Különösen fontos a szem védelme gyermekkorban, ezért a floridai professzorasszony szerint minél fiatalabb korban meg kell őket tanítani arra, hogy erős napfényben, például síeléskor, snowboardozáskor, strandon hordjanak napszemüveget.

Bár nyáron a téli kesztyűk már rég a szekrény mélyén pihennek, szükségünk lehet "nyári" kesztyűre, például kertészkedés közben vagy horgászáskor.

Talán kicsit extrémnek hangzik, hogy jól fel kell öltözni a nyár kellős közepén, mikor épphogy csak elővettük az ujjatlan fölsőket és a rövidnadrágot, de a magas faktorszámú napozókrémek sem nyújtanak maximális védelmet - a napnak kitett bőrt ruhákkal is védeni kell.

Bodrogi Lilla

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK