Megtalálták a magyar kerecsensólymot Szerbiában

Vágólapra másolva!
2008. január 29-én egy háromtagú "expedíció" indult Szerbiába, az egyik műholdas jeladóval felszerelt kerecsensólyom ellenőrzésére. Az esemény előzménye, hogy a megadott koordináták alapján a szerb kollégák megtalálták a fiatal sólymot, és jelezték, elképzelhető, hogy valami nincs rendben a madárral. Úgy tűnt ugyanis, hogy valami "lóg" a madár lábáról.
Vágólapra másolva!

2006 őszén, a Bükki Nemzeti Park (BNP) vezetésével, egy - magyar és szlovák nemzeti parkokból, civil szervezetekből és elektromos szolgáltatóból álló - konzorcium elnyerte az Európai Unió LIFE-Nature programjának támogatását a kárpát-medencei kerecsensólymok védelméhez. A védelmi program egyik eleme a sólymok műholdas nyomkövetése, amelynek keretében 46 kerecsenre kerül műholdas jeladó 2009-ig. A kutatást a programban partnerként részt vevő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai végzik; a cél a kerecsenek kóborlási, vonulási szokásainak megismerése, amely alapján feltárhatók a veszélyeztető tényezők, és hatékonyabb védelmi program dolgozható ki.

2007-ben tíz fiatal sólyomra - köztük a jászsági illetőségű Lehelre - került jeladó. Lehel sokáig maradt Magyarországon, eleinte a Jászságban, majd Békésben tartózkodott. Október végén aztán elindult dél felé. Közép-Szerbiáig jutott, majd onnan visszafordult északnak, november 7-e óta Belgrád közelében van. A szerb madarászok folyamatosan tájékoztatást kaptak a sólyom mozgásáról, és cserébe küldték az információkat az egyes élőhelyekről.

Forrás: MME/Prommer Mátyás

2008. január 24-én Goran Sekulic, a Szerb Természetvédelmi Hivatal ornitológusa Belgrádtól néhány kilométerre megtalálta Lehelt. A madár láthatóan jó kondícióban volt, de úgy tűnt, valami lóg a lábáról. Miután az információ eljutott a magyar szakemberekhez, úgy döntöttek, hogy személyesen is ellenőrzik a madarat, mert elképzelhető volt, a jeladót tartó hám sérült meg, ami tovább bomolva komolyan veszélyeztethette volna a sólymot. Január 29-én Bagyura János (MME), Fidlóczky József (BNP) és Prommer Mátyás (MME) Goran Sekulic segítségével megtalálta Lehelt Belgrád mellett, egy magasfeszültségű vezetéksor egyik traverzén. A megfigyelések és a fotók elemzése alapján egyértelművé vált, hogy a hám rendben van, az adó a helyén van, a sólyom kitűnően repült vele. Lehel jó kondícióban volt, ami nem meglepő, hiszen a területen sok a pocok és a galamb. A megfigyelés ideje alatt kétszer is sikeresen zsákmányolt - valószínűleg pockot. Az egyik közeli traverzen, pedig megjelent Lehel "barátnője" is, egy fiatal tojó kerecsensólyom. A terület érdekessége, hogy csak néhány kilométerre van Belgrádtól, és mindössze egy kilométerre a legközelebbi falutól.

MME