A Föld tíz leghalálosabb állata

Vágólapra másolva!
Hatalmas fenevadak, villogó szemfogú ragadozók, kíméletlen, kitartó vadászok - bolygónk legveszélyesebb, legtöbb halált okozó állatai közé bizonyára sokan a nagytestű húsevőket, a trópusi tengerek, végtelen szibériai erdőségek vagy az afrikai szavannák vérszomjas fenevadait sorolnák. Bár a ragadozókról szóló hiedelmeknek gyakran van némi igazságalapjuk, ma már egyetlen húsevő sem akad, amelynek legfőbb prédája az ember lenne. A legnagyobb gyilkosokat nem a nagytestű ragadozó emlősök körében kell keresnünk. Ismerjék meg az emberre legveszélyesebb állatokat!
Vágólapra másolva!

Bizonyos állatfajok valóban veszélyesek, mások viszont csupán "rossz arculattal rendelkeznek". A fehér cápa vagy a skorpió ritkán pozitív szereplő a gyermekmesében, a legtöbb ember anélkül fél tőlük, hogy a legcsekélyebb információval rendelkezne róluk, viselkedésükről, szokásaikról. Sok állatfaj képes kioltani az emberi életet, megvan ehhez a testi ereje, esetleg olyan erős mérget termel, amely az életerős felnőtt szervezetet is legyűri. Gyakran hallani halállal végződő ember-állat találkozásokról, néhány éve például bejárta a világot Steve Irwin ausztrál természetfilmes halálhíre, akit búvárkodás közben egy tüskés rája sebesített meg halálosan - bár neve bejárta a világot, a tüskés rája mégsem tartozik a legveszélyesebb fajok közé. Az efféle balesetek szinte mindig az ember hibája, nemtörődömsége miatt következnek be.

Gyakran már azért is az ember okolható, hogy a találkozás létrejön. Erre a legjobb példa a jegesmedve-támadások gyakori előfordulása Alaszkában és Kanadában. A globális felmelegedés miatt a jegesmedvék élőhelye zsugorodik, táplálékforrásaik elapadnak, ezért kénytelenek az emberi települések közelében élelmet keresni, így megszaporodnak az emberrel való szerencsétlen találkozásaik. Egyes feltételezések szerint a mérgező medúzafajok (lásd listánkban is) inváziója és élőhelyük kiterjedése is a tengerek felmelegedésének következménye.

A legnagyobb gyilkosokat mégsem a nagytestű ragadozó emlősök vagy cápák körében kell keresnünk. Az élősködő rovarok, a szúnyog és a cecelégy halálos betegségek kórokozóit terjesztik, és ezzel sok ezer ember halálát okozzák a forró égövi országokban. Listánkban bemutatjuk azokat az állatfajokat, amelyek a becslések szerint a legtöbb ember halálát okozzák évente bolygónkon.

10. helyezett: a nagy fehér cápa

A nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) a világ szinte minden 12-24 Celsius-fokos vízhőmérsékletű tengerében megtalálható, a ma élő nagy fehér cápák valós száma azonban ismeretlen. Hírnevük sokkal rosszabb, mint amekorra veszélyt valójában jelentenek. Steven Spielberg Cápa-sorozata csak elmélyítette a velük szemben táplált ellenszenvet, holott például a Földközi-tengerben az elmúlt két évszázadban csupán harmincegy igazolt fehércápa-támadás történt, és csak töredékük volt halálos kimenetelű. Douglas Long, a Berkeleyben lévő Kalifornia Egyetem kutatója szerint az Egyesült Államokban évente több ember hal meg kutyatámadásban, mint cápatámadásban az elmúlt száz évben.

Forrás: uoregon.edu

Ajánlat: Karácsonyi meglepetés - szűznemzéssel született cápa Nyíregyházán