Nyolcvan éve kihaltnak hitt madárfaj látható egy új fotón

Vágólapra másolva!
Egy nyolcvan éve kihaltnak hitt madárfajt írtak le újra Pápua Új-Guinea közelében. A Beck-viharmadárból mintegy harminc példányt sikerült megfigyelni.
Vágólapra másolva!

A Beck-viharmadárról (Pseudobulweria becki) 2007 nyarán készített, de csak idén március 6-án publikált fényképet a Bismarck-szigeteknél Hadoram Sirihai izraeli ornitológus, aki az elmúlt évek alatt számos új madárfajt fedezett fel Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

Sirihai az expedíció során több mint harminc egyedet figyelt meg, a madár azonosítását pedig számos intézet hitelesítette. A madarak között több fiatal egyedet is látott, ami arra utal, hogy a kolónia fészkelőhelye a közeli atollok, zátonyok egyikén lehet. A faj lézetésének tudományos igazolása szinte a csodával határos, hiszen a többszáz zátony között, a tenger fölött kellett keresni, ráadásul itt, költőhelyén valószínűleg éjszakai életmódot folytat.

forrás: birdlife.org/Hadoram Shirihai

Bár a madár létezéséről korábban már születtek beszámolók, a most készült képek jelentik nyolcvan éve az első, szakemberek által is elfogadott bizonyítékot a Beck-viharmadár létezéséről

A Beck-viharmadár tollazata sötétbarna, hasán halványabb, csőre rövid. Nevét Rollo Beck ornitológusról kapta - először, két megfigyelt egyed alapján ő írta le a fajt 1928-29-ben a régióban tett expedíciója során. A viharmadár-alakúak rendjének többi tagjához, az albatroszokhoz, hojszákhoz és viharmadarakhoz hasonlóan a Beck-viharmadár számára a legnagyobb veszélyt a fészkelőszigeteikre behurcolt és ott elszaporodó macskák, patkányok jelentik, de hasonló pusztítást végez állományukban az, hogy a pálmaolaj-ligetek terjeszkedése miatt eltűnnek élőhelyeik.