Ámbrásceteket mentett meg egy delfin

Vágólapra másolva!
Egy Moko nevű delfin mentett meg két, Új-Zéland partjainál halálos veszélybe került ámbráscetet. A cetek nem tudtak eltávolodni a parttól, megrekedtek a sekély vízben - állította szerdán egy helyi állatvédelmi felelős.
Vágólapra másolva!

"Soha nem láttam még ilyesmit, egyszerűen hihetetlen volt" - mondta el az AFP-nek Malcolm Smith, az állatvédelmi illetékes, aki maga hiába próbálta kivezetni a homokzátonyra sodródott anyaállatot és borját a szabad tengerre, mert azok sehogy sem tudták megtalálni az utat.

Smith-t egy helybéli riasztotta Új-Zéland északi szigetén, a Mahia-partszakaszon a veszélyben lévő cetek mentéséhez. A férfi elmondta, hogy miután egész nap hiába kísérletezett a 250 kilogramos anya és egyéves borja kiszabadításával, már-már maga is feladta a reményt. A cetek szemlátomást egyre jobban elfáradtak a sekély vízben. A kimerült, haldokló állatokkal ilyenkor, hogy megkíméljék őket a felesleges szenvedéstől, általában maguk a mentők végeznek. Ám még mielőtt ez a végső megoldás bekövetkezett volna, feltűnt a színhelyen Moko. "Az ámbráscetek kapcsolatba léptek a nőstény delfinnel, és ő mintegy 200 méteren át a parttal párhuzamosan vezette őket, egészen a homokzátony csúcsáig. Ott egy hirtelen kanyarral betért egy keskeny csatornába és azon át kivezérelte őket a nyílt tengerre - azóta nem láttuk többé a ceteket" - mondta Smith.

Moko egy fürdőzővel játszik a Waikokopu-öbölben

Ajánlat: Viszlát és kösz a halakat! - A delfinek intelligenciája

Iránytű az agyban - az állatok tájékozódása a természetben

Bizonyos, hogy a külön fajhoz tartozó delfin és a cetek között történt valamiféle kommunikáció, de a szakemberek azt kizártnak tartják, hogy azonos "nyelvet beszélnének".

Nem sokkal később Moko visszatért a mahiai partra, ahol egy éve telepedett le. A játékos kedvű kétméteres nősténydelfin a fürdőzők helyi kedvence, hagyja magát simogatni és örömét leli abban, hogy orrával megtolja a kajakokat.