Elkerülheti a rákot a tasmán ördög

Vágólapra másolva!
A Föld legnagyobb termetű húsevő erszényesét egy titokzatos bőrbetegség tizedeli - a tasmán ördögből már csak 20 ezer egyed él bolygónkon. Egy új bejelentés azonban némi reményt adhat: kiderült, hogy egy befogott példány immunis a daganatos megbetegedéssel szemben, amely immáron az állomány felét kiirtotta.
Vágólapra másolva!

A tasmán vagy erszényes ördög (Sarcophilus harrisii) ma már csak az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén él szabadon. A faj állományát tizedelő bőrrákot (Devil Facial Tumor Disease) szakemberek szerint egy ún. retrovírus-fertőzés okozza, amely akkor terjedhet át egyik egyedről a másikra, amikor azok táplálkozás közben egy tetemen civakodnak, összeverekszenek. A betegség sebhelyek, daganatok formájában jelenik meg az állat arcán, majd elterjed egész testében, és olyan mértékben legyengíti szervezetét, hogy végül képtelen táplálékot szerezni magának, és éhenhal. Miközben kutatók a pusztító betegség okát keresik, állatvédők különféle forrásokból igyekeznek támogatást szerezni a fönnmaradt állomány megmentésére.

Forrás: Ian Waldie/Getty Images

Ajánlat: Halálos gomba pusztítja a világ kétéltűit - bemutatjuk a tíz legkülönösebbet

Nemrégiben felcsillant a remény a tasmány ördög megóvására, amikor két állatot fogtak be a sziget nyugati részén. A kutatók mindkettőt elpusztított rákos sejtekkel oltották be. Míg egyikük, Clinky nem termelt antitesteket, a Cedric nevet viselő igen - ennek alapján úgy tűnik, eredendően rezisztens a kór ellen. Később, két hónapja élő rákos sejteket fecskendeztek be a testvérpár pofájába. "Eddig egyikükön sem fejlődött daganat" - mondja Alex Kriess kutató. "Igen kevés sejtet jutattunk be, így fél évig is eltarthat, míg bármely elváltozást észlelni lehet."

Forrás: Ian Waldie/Getty Images

Cedric rezisztenciája jelentős áttörést hozhat a faj megmentéséért folytatott küzdelemben. A daganatok Tasmánia keleti partján szedik áldozataikat - míg Cedric a sziget másik feléről, egy eltérő genetikájú populációból származik. A szakemberek azt remélik, hogy a hozzá hasonló állatok szintén védettek lehetnek a rákkal szemben, illetve pozitívan reagálhatnak az oltásra. A szakértők ugyanis attól tartanak, ha nem történik komoly előrelépés, a tasmán ördög tíz-húsz éven belül eltűnhet a Föld színéről - írja az MTI.

A Föld legnagyobb termetű húsevő erszényese fekete bundájával, zömök testével, erős állkapcsaival és nem utolsósorban össze nem téveszthető, velőtrázó bőgésével, visításaival már az első telepesektől kiérdemelte csöppet sem hízelgő nevét. Megjelenésével és nevével ellentétben nincs benne semmi ördögi: igen fejlett agyú, utódairól gondoskodó állat.