Megjelent és fellökte a kamerát a világ legritkább orrszarvúja

Vágólapra másolva!
Egy hónapnyi "lesben állás" után soha nem látott felvételeket rögzített az a kameracsapda, amelyet az indonéz dzsungelben állítottak föl a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet munkatársai. Az éjszaka sötétjében készült filmen egy nőstény jávai orrszarvú és borja bújik elő a növények közül, békésen nézelődik, majd teljes erőből felökleli a kamerát.
Vágólapra másolva!

A jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus) a világ legritkább orrszarvú-faja: az Indonéziához tartozó Jáva szigetének nyugati csúcsán elterülő Ujong-Kulon Nemzeti Parkban él a Rhinoceros sondaicus sondaicus alfaj mára mindössze 60 példánya.

A kisebb termetű Rhinoceros sondaicus annamiticus alfajból további 2-7 példány él még Vietnámban, a Cat Tien Nemzeti Parkban. Ez a populáció felnőtt hím híján életképtelen, az alfaj emberi beavatkozás nélkül a következő években biztosan kipusztul. Ez történt a harmadik alfajjal: a Rhinoceros sondaicus inermis valaha India, Banglades és Mianmar területén élt, mára azonban szinte biztosan kihalt.

A jávai orrszarvú igen ritka látvány, ezért a felvétel bőven megérte a kamera sérülése okozta veszteséget - nyilatkozta az eset kapcsán Adhi Rachmat Hariyadi, a WWF-Indonesia Ujong-Kulon-i munkatársa. A délkelet-ázsiai esőerdők mélyén felállított, mozgásra bekapcsoló infravörös kamerák már korábban is sikerrel rögzítettek lélegzetelállító felvételeket, 2007 áprilisában például a rendkívül ritka borneói orrszarvúról - a felvételt Szenzációs felvétel egy borneói orrszarvúról című cikkünkben nézheti meg.

Az indonéz kormány a WWF-fel, a Nemzetközi Orrszarvú Alapítvánnyal (International Rhino Foundation, IRF), a Yayasan Badak Indonéziával (YABI) és az amerikai Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálattal együttműködve igyekszik megmenteni a jávai orrszarvút a kipusztulásról.