Hétvégén ismét Madármegfigyelő Napok

Vágólapra másolva!
Európában október első hétvégéjén több mint egy évtizede madárbarátok, természetbarátok ezrei kémlelik az eget, járják a vízpartokat, pusztákat és erdőket hogy megfigyelhessék az őszi madárvonulást. Idén a Madármegfigyelő Napokat október 4-5-én tartják: hétvégén az ország minden megyéjében és Budapesten is madarász "idegenvezetők" várják az érdeklődőket. A meteorológiai előrejelzések szerint a programra inkább a vasárnap lesz alkalmas.
Vágólapra másolva!

A madárvédők világszervezete, a BirdLife International által szervezett akció célja, hogy évről évre minél több ember ismerje meg a madárvonulás csodálatos természeti jelenségét, és minél többen ismerjék fel a madárvédelmi és természetvédelmi szervezetek tevékenységének jelentőségét.

Hazánkban a Madármegfigyelő Napokat a Magyar Madártani Egyesület (MME) szervezi. A hétvégén az ország minden megyéjében és Budapesten is madarász "idegenvezetők" várják az érdeklődőket. A helyszín adottságaitól függően a résztvevők egyes területeken madárgyűrűzési bemutatót is láthatnak, és betekinthetnek a természetvédelmi tevékenység kulisszatitkaiba. A program egyben játék és verseny is az országok között abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Aki csak a kertjéig menne szívesen

Azoknak, akik részt vennének az akcióban, de nem kívánnak szervezett túrához vagy kiránduláshoz csatlakozni, az is elég, ha csak a kertjükig mennek nézelődni. Ott, ahol vannak bogyós bokrok és fák, ilyenkor nagy a forgalom, hisz ezeken szívesen táplálkoznak a vonuló, vagy télre készülő madarak. Ön akár a kertjében látott madarakkal is hozzájárulhat ahhoz, hogy az Európai országok versenyében Magyarország idén is az elsők között legyen.

Az MME munkatársai október 5-én, vasárnap délután 17 óráig várják a megfigyelésekről szóló beszámolókat az Egyesület e-mail címén, az 1/275-6247-es telefonszámon, vagy az 1/275-6267-es faxon.

A további részletekről az Egyesület honlapján tájékozódhat.

Forrás: EPA