Kihaltnak hitt szarvasról készült fotó Indonéziában

Vágólapra másolva!
Közel nyolcvan éve nem látott szarvasfaj egyedeire bukkantak az indonéziai Szumátra egy távoli hegyoldalában. Egy nőstény, vemhes állatra egy tigriscsapdában találtak rá, s akkor még nem is sejtették, milyen ritka élőlény.
Vágólapra másolva!

A Szumátrán élő hegyi muntjákszarvast (Muntiacus muntjak montanus), amely méretét tekintve leginkább egy nagytestű kutyához hasonlítható, a Kerinci Seblat Nemzeti Park majdnem 2000 méter magas hegycsúcsai között fényképezték le a Flora & Fauna International elnevezésű szervezet és a nemzeti park munkatársai.

Forrás: Flora & Fauna International

Az állat egy tigrisek számára kihelyezett csapdában rekedt. A nőstény vemhes volt - a park szakembere gyógyfüves olajjal masszírozta be a szarvas sérült lábát, majd szabadon engedték, s eltűnt a sűrű bozótban.

Később két másik, szintén ebbe a fajba tartozó szarvast is lencsevégre kaptak a park területén. Bár a csapdába esett állatot még 2002-ben figyelték meg, csak idén, a veszélyeztetett fajok 2008-as nemzetközi Vörös Listájának nyilvánosságra hozatala kapcsán, a szakértői megerősítést követően ismerték el mint a szumátrai muntjákszarvas egy élő példányát.

A muntjákszarvast eredetileg 1914-ben fedezték fel, ám 1930 óta egyetlen példányát sem látták - a fajról annyira kevesett tudnak a szakemberek, hogy a Vörös Listán is az adathiányos (Data Deficient) fajok között szerepel.