Drámai populációcsökkenés a csimpánzoknál

Vágólapra másolva!
Drámai mértékben visszaesett az elefántcsontparti csimpánzpopuláció - adták hírül a lipcsei Max-Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói, akik a Current Biology című szaklapban számoltak be az emberszabásúak hirtelen eltűnéséről.
Vágólapra másolva!

Az 1960-as években Elefántcsontpart a maga százezerre becsült csimpánzpopulációjával még az emberszabású-faj fellegvára volt - írták a kutatók. A kilencvenes évek végére nyolc-tízezerre csökkent a számuk - ma pedig ennek csupán a tizede. A kutatók szerint elsősorban az emberi lakosság robbanásszerű növekedése, az erdőirtás és a vadorzás tehető felelőssé azért, hogy egész régiókból tűnt el teljesen a csimpánz.

A szakemberek eredetileg azt tanulmányozták, hogyan hatnak az egyes emberi tevékenységek a csimpánzopulációra, amikor azonban alig leltek állatra, elhatározták, hogy felmérik a populáció nagyságát. A kapot eredményekből nyilvánvaló, hogy a régi állományadatok már nem érvényesek. "Attól tartok, hogy a többi országban is ilyen katasztrofális a helyzet" - mondta el Hjalmar Kühl, a kutatás egyik résztvevője hozzátéve, hogy az állománybecslést egész Nyugat-Afrikára ki fogják terjeszteni. Ma a becslések szerint a világon összesen mintegy százezer csimpánz (Pan troglodytes) él, Afrika 17 államában.

Forrás: WWF

A csimpánzok tekintélyes populációit alkotják a kelet-afrikaitól elszigetelt nyugat-afrikai csoportok. A fenti ábra az Elefántcsontpart területén élő csimpánzok számának alakulását mutatja az 1980-90-es években (Forrás: WWF)

Mivel a csimpánz - az emberhez hasonlóan - hosszú időt és energiát fektet utódjai gondozására, alacsony a szaporodási rátája, ami különösen sebezhetővé teszi az állományt: a nőstények 3-6 évenként hoznak világra egy, ritkábban két kölyköt, amelyek 3 éves korukig az anyjuk mellett maradnak. Kühl szerint azonban van ok a reményre: az elefántcsontparti Tai Nemzeti Parkban például stabil maradt a csimpánzpopuláció. Ez azt bizonyítja, hogy működőképesek azok a védett területek, amelyeknek kellő anyagi eszköz áll rendelkezésükre.