Jeladó árulkodik a Tasmánián megmentett delfinek útjáról

Vágólapra másolva!
Egy nagyobb hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinekből álló csapathoz csatlakoztak azok a delfinek, amelyeket 64, Tasmánián partra sodródott állat közül sikerült megmenteni helyi állatvédelmi szakemberek és önkéntesek összefogásával.
Vágólapra másolva!

A sziget északnyugati részén, a Stanley település melletti Anthony strandon szombaton partra vetődött állatokat állatvédelmi szakemberek 15 fős csoportja és több mint félszáz önkéntes folyamatosan vízzel locsolta, hogy ki ne száradjanak és túl ne hevüljenek, majd a vasárnapi dagállyal 11, a háromméteres hosszúságot is elérő emlőst sikerült visszajuttatni a tengerbe egy mélyebb vizű partszakaszon, 12 kilométernyire attól a helytől, ahol partra vetődtek. 52 állaton már nem lehetett segíteni, egy pedig a 12 km-es út alatt pusztult el.

Forrás: AFP

A megjelölt delfinek által megtett út november 24-ig

Az újra vízre bocsátott hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek (Globicephala melas) közül ötre műholdas nyomjelzőt szereltek, hogy később követni lehessen a sorsukat. A főleg nőstényekből és borjakból álló csapat a jeladók által adott információk szerint a nyílt tengerre kiérve egy nagyobb, kelet felé tartó csapathoz csatlakozott, ami azt jelzi, a traumatikus élmény után jól érzik magukat - nyilatkozták a szakemberek. Ez az első alkalom, hogy jeladót használtak mentett cetek követésére Ausztráliában, így először bizonyosodott be, hogy a partra sodródott cetek mentése nem hiábavaló erőfeszítés.

Forrás: Wildlife North-America

Az északi hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin az Atlanti-óceán északi vizeit, a déli hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin az Antarktisz-közeli hűvösebb déli tengereket járja. Bár azonos fajhoz tartoznak, soha nem találkoznak

A gömbölyűfejű delfint angolul pilótabálna névvel illetik, mert azt tartják róla, hogy a halászokat elvezeti a heringrajokhoz. A cetfélék vándorlási útján fekvő Tasmánián nem ritka, hogy a nagy testű tengeri emlősök a szárazföldre sodródnak, és sajnos ritka, hogy egy ilyen tömeges partravetődés esetén akár egyetlen állatot is sikerüljön megmenteni.