Gyorsan regenerálódnak a korallszirtek a cunami után

Vágólapra másolva!
Az Indiai-óceán partvidékét sújtó négy évvel ezelőtti szökőár nemcsak 230 000 emberéletet követelt, de óriási károkat okozott a koralltelepekben is. A kutatók legújabb fölmérése szerint a korallszirtek egy része a vártnál gyorsabban regenerálódik a térségben.
Vágólapra másolva!

A szakemberek attól tartottak, hogy az Indonézia partjai mentén húzódó korallzátonyoknak legalább egy évtized kell, amíg magukhoz térnek a cunami okozta sokkból. A New York-i székhelyű Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) kutatói azonban nemrég bizonyítékot találtak a fiatal korallok gyors növekedésére a súlyosan károsodott területeken. A társaság szóvivője elmondta, hogy a szökőár előtt károsodott korallzátonyok is helyreállnak.

A WCS közleményében azt is hozzátette, hogy az érintett partokon élő közösségek egy része fölhagyott a korallokat károsító halászati módszerek használatával, sőt még korallokat is telepítettek a károsodott területeken, ezért indulhatott el a pozitív folyamat.

A megfigyelések új szemszögből nyújtanak bepillantást a korallok regenerációs folyamataiba, ami segíti a korallszirtek védelmét a klímaváltozással szemben is.

www.picture-newsletter.com

Korallszirt

Ove Hoegh-Guldberg, az ausztrál Queenslandi Egyetem korallszakértője szerint a folyamat nem annyira meglepő, mivel a korallok rendszerint regenerálódnak, ha nem zavarja életüket a halászat és a partvidéki fejlesztés. A kutatók ugyanezt tapasztalták a Nagy-korallzátony déli részén is.