Cetek paradicsomát fedezték fel Kelet-Timor partjainál

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb "népsűrűségű" és fajgazdagságú delfin- és bálnaélőhelyét fedezték fel Kelet-Timor partjainál helyi és ausztrál kutatók. Az állatok között több védett faj is van.
Vágólapra másolva!

A távol-keleti Timor sziget partjai mentén található tengeri csatornák mélyén cetfélék sokasága vándorol. Köztük kék bálnákat (Balaenoptera musculus), csőrösceteket (Ziphiidae), rövidszárnyú gömbölyűfejű delfineket (Globicephala macrorhynchus), fehérajkú delfineket (Peponocephala electra) és egyéb fajokat figyeltek meg a kelet-timori kutatók és az Ausztrál Tengertudományi Intézet szakértői, akik közösen végezték felmérésüket egy húszméteres, tradicionális indonéz fahajóval.

Egyetlen nap alatt ezernél több egyedet és nyolc csapatban további mintegy kétezer cetet számláltak meg a kutatók a part 50 kilométeres körzetében. Ilyen koncentrációban eddig csak az Antarktisz közelében figyeltek meg ceteket.

A megfigyelések szerint elmondható, hogy a térség a Csendes-óceán és az Indiai-óceán közti tengeri állatvilág fő vándorlási útvonala. A mélytengeri csatornákat azonban nem csak az állatok használják közlekedésre, hanem az amerikai és ausztrál tengerjáróknak is kedvelt útvonala, emellett a kutatás figyelmeztet a szabályozatlan halászatban rejlő veszélyekre is.