Rossz hír az indiai elefántoknak: drágul az elefántcsont

Vágólapra másolva!
A vadkereskedelmet figyelő TRAFFIC nevű nemzetközi hálózat legújabb adatai szerint a tiltás ellenére Vietnamban rendkívül megnőtt az illegális kereskedelemből származó elefántcsont ára. Ez kipusztulással fenyegeti az Indokínában még megmaradt, amúgy is rendkívül sérülékeny, kis létszámú elefántállományt.
Vágólapra másolva!

Az illegális elefántcsont-kereskedelemmel foglalkozó felmérés szerint a világon minden valószínűség szerint Vietnamban a legmagasabb az elefántcsont ára. Az egészben értékesített agyarak kilogrammjáért 1500 dollárt, a kisebb darabokra vágott csont kilójáért akár 1863 dollárt is megadhatnak. A feldolgozatlan elefántcsont zöme a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaságból, kisebb része Vietnamból és Kambodzsából származik.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint Laoszban maximum 1000, Vietnamban kevesebb mint 150 indiai, más néven ázsiai elefánt (Elephas maximus) él még. Az elefántcsont-kereskedelmet 1992 óta tiltja törvény Vietnamban, de a törvényi szabályozás könnyen kijátszható, mivel az üzletek árusíthatják a tilalom előtti időkből származó készletet. Ez megkönnyíti, hogy a bolttulajdonosok illegálisan föltöltsék készletüket mostanában faragott elefántcsont árukkal.

2008-ban a TRAFFIC 669 kiskereskedést ellenőrzött Vietnamban, és ezek 11 százalékában, azaz 73-ban árultak elefántcsont-faragványokat (összesen 2444 tárgyat). Noha az elefántcsontpiac mérete csökkent az előző felmérés óta, a növekvő kereslet jelei mutatkoznak, és az elefántcsonttal dolgozó kézművesek száma is nőtt 2001 óta. Ho Si Minh-városban találták a legtöbb üzletet (49) és a legtöbb tárgyat (1776), viszont a fővárosban, Hanoiban él a legtöbb kézműves.

Noha 2008-ban kevesebb elefántcsonttárgyat láttak az ellenőrök, mint 2001-ben, Azrina Abdullah, a TRAFFIC délkelet-ázsiai igazgatója szerint a csökkenés csalóka látszat. Az elefántcsonttárgyakat egyre nagyobb mennyiségben a boltok megkerülésével árusítják közvetítők révén vagy az interneten. Az elefántcsont iránti állandó kereslet hajtja ilyen magasra az árakat.

Újra és újra megtizedelt csordák

Az elefántcsont-kereskedelmet leginkább Kína erősödő gazdasága táplálja és irányítja, növelve az árakat és éltetve a szervezett bűnözést, ám egyre növekvő a kereslet az áru iránt az Egyesült Államokban is. A tapasztalatok szerint a világban gazdát cserélő elefántcsont-rakományok nem szerte Afrikából, sokkal inkább egyazon újra és újra megtizedelt csordákból származnak.