Komodói sárkány mart meg egy őrt Indonéziában

Vágólapra másolva!
Felkúszott egy létrán, besurrant a vadőr kunyhójába, rátámadt, és súlyosan megsebesítette a vadőr kezeit, lábait egy komodói varánusz - jelentették az indonéz hatóságok. A komodói sárkányok a világ legnagyobb termetű gyíkjai. Mivel dögevők, fertőzött nyáluk miatt marásuk halálos is lehet.
Vágólapra másolva!

A támadás február 22-én, vasárnap történt az indonéziai Rinca szigetén, ahol a komodói sárkányként vagy komodói varánuszként ismert óriáshüllők szabadon élnek. A 46 éves áldozat, Main vadőr épp az asztalánál ült, amikor a több mint két méteres hüllő bemászott a szobájába, és rátámadt. A vadőr az asztala tetejére menekülve segítségért kiáltozott, miközben megragadta az állat nyakát. Végül sikerült kiűznie a sárkányt a kunyhóból és a segítség is megérkezett. Main a viaskodás közben teste több részén súlyos harapásokat szenvedett, és szerencsésnek érzi magát, hogy egyáltalán életben maradt: 25 éves pályafutása alatt még soha nem támadta meg komodói varánusz.

Az ember elleni varánusztámadások igen ritkák. 33 év alatt csupán egyetlen halálos esetet jegyeztek föl: 2007-ben egy 8 éves gyermeket tépett szét egy varánusz Komodo szigetén.

A komodói varánuszok (Varanus komodoensis) 2,5- 3 méteresre nőnek, súlyuk megközelítheti az egy mázsát. Mintegy 4000 példány él belőlük vadon a kelet-indonéziai Komodo, Padar és Rinca szigetén.

Bár a sárkány olykor kisebb állatokat is elejt, elsősorban dögökkel táplálkozik. Harapása emiatt rendkívül veszélyes, akár halálos is lehet: szájüregében olyan kórokozók élnek, amelyek a sebet elfertőzve néhány nap alatt halált okozhatnak.

Forrás: csus.edu

A vasárnap megtámadott vadőr antibiotikumos kezelést kap, s úgy tűnik, felépül - tudatták a kórházi gondozók.