Uszonyos Drakulát fedeztek föl - kép

Vágólapra másolva!
Eddig nem látott, igen apró, átlátszó testű, félelmetes fogakkal rendelkező halfajt azonosítottak brit kutatók egy burmai patakban a pontyalkatúak között.
Vágólapra másolva!

A mindössze 17 milliméteres állatból, amely a Földön egyedül egy észak-burmai patakban él, két éve gyűjtöttek be példányokat a Londoni Természettudományi Múzeum számára, és csak jóval később, a fogságban elpusztult egyedeken végzett vizsgálatok során döbbentek rá, hogy valójában egy eddig nem ismert, önálló halfajra bukkantak.

A faj különlegességét fogazata adja, amelyről felfedezője, a múzeum szakemberei Danionella dracula-nak keresztelték el.

Bár a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe tartozik, a többi mintegy 3700 pontyalakú halfajjal ellentétben a Danionella dracula-nak csontból felépülő fogai vannak. A biológusok úgy vélik, hogy ez a faj - a többihez hasonlóan - evolúciós fejlődése során, mintegy 50 millió évvel ezelőtt szintén elveszítette fogait, ám később állkapocscsontjából ismét fogakat növesztett - olvasható a brit Royal Society Proceedings B című folyóiratában közölt tanulmányban. A fogak az élelemszerzésben nem, inkább a nőstényekért folytatott versengésben játszhatnak szerepet: a hímek elképesztően szélesre kitátják szájukat, és így lökdösődnek, de sérüléseket nem ejtenek egymáson - számol be megfigyeléseiről Ralf Britz, a múzeum kutatója.

Forrás: nhm.ac.uk

A Danionella dracula apró termete ellenére nem a legkisebb ismert halfaj a Földön, ezt a rekordot a 2006 januárjában azonosított szumátrai Paedocypris progenetica tartja. Korábban az asztráliai Nagy-korallzátonyon élő, 2004-ben azonosított, 7 milliméteres Schindleria brevipinguis volt a csúcstartó.