Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a hüllők napfürdője nemcsak hőszabályozásukhoz járul hozzá. Kaméleonok napozási szokásait vizsgálva kiderült, hogy az állatok D-vitamin hiányukat is ezzel előzik meg - derítették ki amerikai biológusok.
Vágólapra másolva!

A párduckaméleonok (Furcifer pardalis) nyilvánvalóan érzékelik saját D-vitamin szintjüket, és napfürdőjük időtartamát ehhez igazítják" - mondta el a kutatás vezetője, Kristopher Karsten (Texasi Keresztény Egyetem). A hüllők a kísérletek során maguk szabályozták vitamintermelésüket, méghozzá a kutatók számításaival pontosan megegyező mértékben - olvasható a Physiological and Biochemical Zoology című szaklapban. A zoológus szerint ez a gyíkok agyában található D-vitamin-érzékelő jelenlétére utalhat.

Forrás: Wikimedia Commons

A sejtést megvizsgálandó, az egyik kaméleoncsoportnak egy adag D-vitamin porral kezelt tücsköt adtak táplálékul, majd az állatok egy szabadtéri kifutóban választhattak a napsütötte és az árnyékosabb helyek között. A vitaminozott csoport másképp viselkedett, mint a kontrollállatok: ahhoz képest, hogy a kaméleonok többször vándorolnak a napsütötte és az árnyékos helyszínek között, a tücsöklakoma után az érintett csoport sokkal inkább az árnyékot részesítette előnyben, mint vitaminszegény fajtársaik. Amazok vitaminhiányukat hosszabb napozással kompenzálták.