Vágólapra másolva!
A valaha feljegyzett legnagyobb csordát, mintegy negyedmillió mongolgazellát figyeltek meg amerikai kutatók Kelet-Mongólia füves pusztáin. A hatalmas állatsereglet mérete valóban döbbenetes, hisz a biológusok szeme előtt a világ teljes mongolgazella-állományának negyede vonult fel.
Vágólapra másolva!

A mongolgazella (Procapra gutturosa) az utolsó nagy tömegben vándorló patások egyike. A Massachusetts-i Egyetem kutatói a Smithsonian Intézet szakembereivel együttműködve évek óta jeladó nyakörvekkel követik a csordák mozgását, hogy feltérképezzék, hol élnek, milyen utat járnak be ezek az állatok.

Korábban is láttak tízezres csordákat, az eddigi legnagyobb gazellasereglet egyedszámát 80 ezerre becsülték, ám 2007-ben váratlan látvány tárult a szemük elé Mongólia keleti, a Csendes-óceánhoz közeli füves sztyeppéin, ahol becslésük szerint 250 ezer állat gyűlt össze - számoltak be a kutatók az Oryx című szaklap legfrissebb számában. Elmondásuk szerint a megacsorda mintegy 800 km2-es legelőt borított be, amerre a szem ellátott, gazelláktól barnállott a föld. Terepjárójukkal keleti irányba haladva négy órán keresztül csak vonuló gazellákat láttak.

Forrás: Fauna & Flora International, Oryx

"Lélegzetelállító látvány volt" - emlékezik vissza Kirk Olson, a Massachusetts-i Egyetem munkatársa

Olson úgy véli, a gazellák a különösen száraz nyáron kialakult aszály miatt verődtek össze ekkora tömegbe - az állatok a kevés megmaradt legelőn gyűltek össze ott, ahol két héttel a megfigyelés előtt frissülést hozó záporok vonultak át.

Az, hogy még léteznek a gazellák számára efféle háborítatlan legelők, ahol a különösen aszályos időszakokban is menedékre találnak, rendkívül jó hír, ha arra gondolunk, hogy a patások valaha végtelennek tűnő élőhelyét egyre több helyen utak, kerítések, települések szabdalják - mutatott rá Olson a BBC-nek adott interjújában.

A vadászat és élőhelyük szűkülése miatt számos őshonos ázsiai sztyeppén élő faj - például a szajga avagy tatárantilop (Saiga tatarica) - fennmaradása került veszélybe.