Kiderült, hogy mérgez is a komodói sárkány

Vágólapra másolva!
A biológusok régóta vitáznak azon, hogy vajon a ma élő legnagyobb gyíkféle, a komodói sárkány harapása mérgező-e, vagy csak a nyálban élő baktériumok toxikus hatása miatt pusztul el olyan gyorsan a megharapott áldozat. Egy nemzetközi kutatócsoport most egyértelmű bizonyítékkal szolgált arra, hogy a hüllő harapása önmagában is mérgező.
Vágólapra másolva!

A komodói sárkány vagy komodói varánusz (Varanus komodoensis) Komodo szigetén kívül az Indonéz-szigetvilág néhány más kisebb szigetén is megtalálható. A ma élő legnagyobb termetű gyíkfaj hossza eléri a 2,5-3 métert, tömege meghaladja a 75 kilogrammot. A komodói sárkány ragadozó, de szívesen fogyasztja a döghúst is.

A hüllőről ismert, hogy megharapja a zsákmányát, majd elengedi. Az áldozat sok vért veszít és sokkos állapotba kerül. A sárkány vagy megvárja, míg a préda elpusztul, vagy maga öli meg a legyengült zsákmányállatot. Több kutató eddig úgy vélte, hogy a komodói sárkány szájában lévő kórokozó baktériumok (elsősorban a Pasteurella multocida) fertőzik meg a megharapott állatokat, és ez okozza a pusztulásukat.

Forrás: PLOS

Komodói sárkány (Varanus komodoensis)

Bryan Fry ausztrál kutató és munkatársai azonban egyértelműen kimutatták, hogy a hüllők zsákmányszerzésében a fogak és a méreg bejuttatása játszik szerepet. Számítógépes modellezéssel elemezték a komodói sárkány harapását, és arra az eredményre jutottak, hogy az állatnak sokkal gyengébb a harapása, mint a krokodiloké.

A kutatók azonban mágneses rezonancia képalkotás (MRI) segítségével fölfedeztek egy korábban ismeretlen, összetett méregmirigyet az állat állkapcsában. Egy állatkertben tartott, halálos betegségben szenvedő állatból sebészi úton eltávolították a szervet. Ezután tömegspektrometriás méréssel meghatározták a méreg összetételét. Kiderült, hogy a méreg a gila (Heloderma suspectum), illetve sok kígyó mérgéhez hasonló.

A méreg jelentős vérnyomásesést okoz azzal, hogy megakadályozza a véralvadást és kitágítja az ereket. Az áldozat emiatt kerül sokkos állapotba, és ezért tud vele azután könnyen végezni a vadászó sárkány.

A kutatók megvizsgálták a komodói sárkány kihalt rokonának, a Megalaniának a fosszílis maradványait is. Megállapították, hogy ez a 7 méter hosszú gyík lehetett a valaha élt egyik legnagyobb mérgező állat.

Forrás: PNAS