Nagyon kicsi, nagyon hosszú, nagyon becsavarodott - új fajok toplistája

Vágólapra másolva!
A közelmúltban elkészült a tavalyi év tíz legérdekesebbnek tartott újonnan felfedezett élőlényének listája. Az évről évre közölt lista célja, hogy felhívja a figyelmet az élővilág sokféleségére, és arra, mennyi olyan állat- és növényfaj élhet még bolygónkon, amelyeket nem is ismerünk. A következő évi listára felkerülő fajokra bárki tehet javaslatot.
Vágólapra másolva!

A listát minden évben az Arizonai Állami Egyetem kutatói és egy taxonómusokból (rendszertannal foglalkozó biológusokból) álló nemzetközi bizottság állítja össze. A 2008-ban beválasztott tíz faj között van nagyon kicsi, nagyon hosszú, nagyon idős és nagyon becsavarodott is. Az összeállítás közlési időpontjának apropója Carl von Linné május 23-i születésnapja - Linné alkotta meg a mai modern rendszerezés alapelveit és a binomiális nomenklatúrát, azaz a kettős nevezéktant.

A legtöbb ember nem is sejti, milyen keveset tudunk a Föld fajairól, mutat rá Quentin Wheeler, az egyetem fajfelfedezésekkel foglalkozó intézetének (International Institute for Species Exploration) igazgatója. "A bizottság a több ezer 2008-ban leírt fajból a legérdekesebb tízet kiválasztva segít felhívni a figyelmet az élővilág sokféleségére, a rendszertanra, valamint a természettudományi múzeumok és botanikus kertek fontosságára."

Földünkön eddig nagyjából 1,8 millió állat- és növényfajt írtak le a kutatók. Arra, hogy mennyi faj várhat még felfedezésre, csak durva becslések vannak. A többség 10 millió körülire teszi a Földön élő fajok számát, de ez a szám a legkonzervatívabb becslés szerint is nagyjából 5 millió. Abban mindenki egyetért, hogy a fajok többségét még nem fedezték fel, és sajnos valószínű, hogy sok anélkül fog kihalni, hogy tudnánk a létezéséről.

Óriáspálma Madagaszkárról

Forrás: Arizona State University

A Tahina spectabilis egy óriási, 18 méter magasra megnövő pálma, amelyből kevesebb mint 100 egyedet találtak egy kis területen Madagaszkár északnyugati részén. Élete során csupán egyetlen egyszer virágzik, hatalmas virágzata rengeteg kis virágot tartalmaz. A pálma termésérés után a súlyától összeroskad, és elpusztul. A nemzetség nem áll rokonságban a szigeten élő többi 170 pálmafajjal, a hozzá rendszertanilag legközelebb álló pálmák az Arab-félszigeten, Thaiföldön és Kínában fordulnak elő. Nevét a megtalálója, Xavier Metz ültetvényfelügyelő lányáról kapta - Tahina Madagaszkár hivatalos nyelvén, malagaszi nyelven "áldott"-at vagy "védendő"-t jelent.

* * *

A világ leghosszabb rovara

Forrás: Arizona State University

A leghosszabb rovar címet viselő Phobaeticus cani botsáskát Malajziában, Borneó szigetén találták meg 1989-ben, majd bekerült a londoni Természettudományi Múzeumba, és csak a tavalyi évben bizonyosodtak meg róla a kutatók, hogy egy új fajról van szó. A botsáska teljes testhossza a lábaival együtt 56,7 centiméter - egy centiméterrel előzi meg a korábbi rekordert, mely több mint száz éven át volt csúcstartó a rovarok világában.

Ajánlat: A világ leghosszabb rovarát azonosították Londonban

* * *

A legkisebb csikóhal

Forrás: Arizona State University

A borsónyi méretű csikóhal, a Hippocampus satomiae mindössze 13,8 mm hosszú és 11,5 mm magas, s ezzel a legkisebb ismert csikóhal a Földön. Indonéziában, a Derawan-sziget közelében él, nevét - satomiae - az őt megtaláló búvárról, Satomi Onishiről kapta.

* * *

Egy spagetti méretű kígyó

Forrás: Arizona State University

A világ legkisebb kígyója egy negyed-dollároson

A világ legkisebb kígyója címet viseli a Leptotyphlos carlae nevű hüllő, mely mindössze 10 centiméteres, és olyan vastag, mint egy szál spagetti. Barbadoson, a Karib-tenger egy szigetén találták, és sokáig más fajhoz tartozónak hitték. 2008-ban molekuláris vizsgálatokat követően állapították meg, hogy egy teljesen új fajról van szó.

Ajánlat: Kép a világ legkisebb, most felfedezett kígyójáról

* * *

Szellemcsiga Walesben

Forrás: Arizona State University

A szellemcsiga, a jobb oldali képen reszelőnyelvének körülbelül fél milliméteres pengéi

Nagy meglepetésnek számított tavaly a szellemcsigának elnevezett meztelencsiga faj felfedezése, melyre a walesi Cardiff egyik lakóházának kertjében bukkantak rá. A különleges nevű Selenochlamys ysbryda puhatestűt 2007-ben látták először, és hozzá hasonló fajok csak Grúziában és Törökországban élnek, így rejtély, hogyan kerülhetett Nagy-Britanniába. Különleges neve - ysbryda - walesi nyelven szellemet jelent. Érdekessége, hogy a többi meztelencsigával ellentétben ragadozó, a föld alatt él, és nincsen szeme.

Ajánlat: Szellemcsiga kísért a walesi kertekben

* * *

Csavaros csigaház

Forrás: Arizona State University

Az Opisthostoma vermiculum háza

Egy másik csiga is van a listán, az Opisthostoma vermiculum faj különlegessége, hogy miniatűr háza - mindössze 1,5 mm magas és 0,9 mm széles - négy irányba csavarodik. Malajziában, mészkőből álló, karsztos területeken fordul elő, és az élőhelyén zajló bányászat miatt fokozott védelemre szorul.

* * *

Az óceán kéksége

Forrás: Arizona State University

A mélytengerekben élő Chromis abyssus (neve élőhelyére és színére egyaránt utal) halfaj annak köszönheti bekerülését a tízes listába, hogy amellett, hogy ez volt 2008 első taxonómiai újdonsága, az első bejegyzett és az egyik legtöbbször letöltött állat a tavaly létrehozott Zoobank rendszertani adatbázisban. A mindössze 8 centiméteres hal a csendes-óceáni Palau-szigetekhez tartozó Ngemelis-sziget partjainál él több mint 110 méterrel a vízfelszín alatt.

* * *

Sir David anyahala

Forrás: Arizona State University

A Materpiscis attenboroughi és az ausztráliai lelet a benne talált embrionális maradványokkal

A lista egyetlen kihalt tagja a Materpiscis attenboroughi, amely mint az első elevenszülő gerinces vált ismertté. A késő devon kori lelet Nyugat-Ausztráliából, a Gogo formációból került elő, s belsejében egy kisebb hal található, amelyet köldökzsinór köt a nagy halhoz, így kizárható, hogy csak pusztán elfogyasztotta volna. A faj nemzetségneve anyahalat jelent, a fajnév pedig tisztelgés Sir David Attenborough előtt, aki elsőként hívta fel a figyelmet a Gogo formációra.

Ajánlat: A legősibb terhes anya

* * *

A koffeinmentes kávécserje

Forrás: Arizona State University

2008 egyik nagy felfedezése volt a koffeinmentes kávé, a Coffea charrieriana, amelyet a közép-afrikai Kamerunban találtak. A faj lehet a kulcs a koffeinmentes kávébabtermesztéshez.

* * *

Baktérium a hajlakkban

A lista legérdekesebb tagja a Microbacterium hatanonis baktérium, amely igazán extrém körülmények között, hajlakkban él. Nevét Kazunori Hatano japán mikrobiológus után kapta, aki nagy szerepet játszott a Microbacterium nemzetség vizsgálatában.

Készül a 2009-es lista

A következő évi listára felkerülő fajokra bárki tehet javaslatot. Ehhez csupán el kell látogatni az International Institute for Species Exploration honlapjára, és ki kell tölteni az ott található ívet. Az egyetlen feltétel, hogy a fajt 2009-ben írják le, a jelölések leadásának határideje 2010. március 15.