Hannibal Lecterre emlékezteti a kutatókat a nagy fehér cápa

Vágólapra másolva!
Van hasonlóság a nagy fehér cápák és a filmbéli sorozatgyilkos, Hannibal Lecter között, állítják tengerbiológusok.
Vágólapra másolva!

Bár a 6 méteresre is megnövő nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) intellektusában nem mérhető A bárányok hallgatnak című film főhőséhez, a fajról nemrégiben kiderült, hogy kidolgozott stratégiát követve csap le áldozatára: a támadást megelőzően kellő távolságból figyeli, és képes tanulni már végrehajtott támadásaiból.

A Journal of Zoology június 22-i számában publikált tanulmány szerzői a sorozatgyilkosok tevékenységének felderítésében alkalmazott viszonylag új módszerrel, a földrajzi profil felrajzolásával vizsgálták, pontosan miből is áll az óceánok eme hatalmas testű ragadozóinak zsákmányszerzési stratégiája. (Az esetek közti markáns közös vonásokra koncentráló profil-módszert az FBI dolgozta ki, elsősorban sorozatgyilkosok felkutatására.)

A Miami Egyetem cápakutatói 340 nagy fehér cápát figyeltek meg, amint fókákra támadnak Dél-Afrika partjai közelében. A cápák látszólag véletlenül jelennek meg a Fóka-sziget körül épp ott, ahol a fókák gyülekeznek és támadásaik is ötletszerűen történnek. A kutatók azonban a cápák cirkálása mögött komoly stratégiát és "megfontolt" cselekvést fedeztek fel.

Forrás: [origo]

Tökéletes stratégia, pontos kivitelezés

A cápák először is távolról figyelik a fókákat, a támadásukat általában az áldozattól mintegy 90 méternyire indítják. Innen elég jól látják a prédát, miközben ők maguk nem igazán látszanak, ezért nem ijesztik el a fókákat. Rendszerint rossz fényviszonyok között támadnak. A fiatal és a csapattól leszakadt fókákat szemelik ki, és akkor támadják meg, amikor nincs másik cápa a közelben. Az áldozatra alulról, váratlanul, a mélyből csapnak le. A megfigyelt állatok közül az idősebb példányok sikeresebb lopakodók és eredményesebb vadászok voltak, mint a kisebb termetű, fiatalabb példányok, ami arra utal, hogy a tapasztalat fontos tényező a nagy fehér cápák zsákmányszerzésében.

A nagy fehér cápák és a sorozatgyilkosok között mindezek ellenére van egy hatalmas különbség: a cápák támadásainak célja az élelemszerzés és ezáltal életben maradásuk - emeli ki Neil Hammerschlag, a tanulmány társszerzője.

Bár a fent leírt vizsgálat egyetlen élőhelyre koncentrált, a kutatók valószínűnek tartják, hogy hasonló megfigyelési módszerrel hasonló lesz az eredmény a nagy fehér cápák más élőhelyein is. Bár az emberrel szemben elkövetett cápatámadásokra - mivel azok viszonylag ritkák - e módszer nem igazán alkalmazható, Hammerschlag szerint a cápák támadásainak jobb megismerése a jövőben segíthet elkerülni az emberi baleseteket is.