Vágólapra másolva!
Meghalt a világ talán legismertebb hegyi gorillája. A Titus nevű ezüsthátú gorilla végelgyengülésben pusztult el 35 éves korában - adta hírül kedden a Ruandai Nemzeti Park igazgatósága.
Vágólapra másolva!

A legidősebb hegyi gorilla többek között a BBC Titus: A gorillakirály című dokumentumfilmjéből vált ismertté. Születése óta megfigyelték a kutatók, számos tanulmány és vizsgálat középpontja volt az emberszabású.

Az 1974. augusztus 24-én született gorilla orvvadászok támadása közben fiatalon elveszítette családját. Ötévesen egy csak hímekből álló csoport tagja lett. Miután nőstények is csatlakoztak hozzájuk és a domináns hím kiöregedett, Titus vette át a család vezetését. A megfigyelések szerint Titus halála után fia, Kuryama lett a csoport vezetője.

Titust azért is nevezték a gorillák királyának, mert számos utódot nemzett: többet, mint bármelyik ismert hím gorilla.

A hegyi gorillákat (Gorilla beringei beringei) a kihalás veszélye fenyegeti: már csak a Virunga-hegység erdeiben, Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén élnek. Az ENSZ adatai szerint az egész világon csak hétszáz példány él. Számuk csökkenését felgyorsítja élőhelyeik szűkülése, az orvvadászat, a betegségek, a polgárháborúk és zavargások.