Ritka felvételek: afrikai aranymacskát kaptak lencsevégre Ugandában

2009.09.17. 14:50

Az egyik legritkábban látható macskafélét, egy afrikai aranymacskát sikerült lefotóznia az amerikai Yale Egyetem biológusának. A puma méretű állatot egy kameracsapda csípte el éjszaka az ugandai esőerdőben. Korábban egyetlen egyszer sikerült lefényképezni a rágcsálókra, majmokra vadászó ragadozót.

Az afrikai aranymacska (Profelis aurata) igen rejtőzködő életet él: éjszaka vadászik Uganda sűrű esőerdeiben. A mostani felvételek készítője a Yale Egyetem biológusa, dr. Gary P. Aronsen tudomása szerint ezt megelőzően csupán egyetlen kép került nyilvánosságra a fajról - olvasható a BBC oldalán. A három felvételt készítő infravörös kameracsapdát még tavaly állította föl a kutató, aki főemlősök viselkedését tanulmányozta a vidéken.

Forrás: Gary Aronsen/Yale University

"Az ugandai dzsungelben elhelyezett kameracsapdák gyakran fotóznak elefántokat, csimpánzokat, kisebb termetű antilopokat, de ilyen különlegességre nem számítottam" - mondta el Aronsen.

Forrás: Gary Aronsen/Yale University

Az afrikai aranymacska nagyjából 80 centiméteresre nő, kinézetre leginkább az Észak-, Közép- és Dél-Amerikában egyaránt honos pumához hasonlít, kisebb, mint az oroszlán vagy a leopárd, amelyek egykor szintén megtalálhatók voltak a Kibale Nemzeti Parkban - fennmaradását talán éppen kisebb méretének köszönheti. Mivel tudományosan szinte alig kutatták, az afrikai aranymacskáról viszonylag kevés ismerettel rendelkezünk. Neve ellenére bundájának színe az állat korával, illetve élőhelyével változik, lehet foltos vagy egyszínű fahéj- vagy vörösesbarna színű, fekete vagy szürkés.

Forrás: Gary Aronsen/Yale University