Vágólapra másolva!
A tengeri nyulaknak annyi közük van a nyulakhoz, mint a tengerimalacoknak a tengerhez. A világ szinte minden táján előforduló állatok a tengeri házatlan csigákhoz tartoznak. Kiemelkedő jelentőségüket annak köszönhetik, hogy óriási, néha még szabad szemmel is látható idegsejtjeik vannak, emiatt kitűnő alanyai az idegélettani kutatásoknak.
Vágólapra másolva!

A tengeri házatlan csigákat csupaszkopoltyús csigákként is emlegetik, mert a kopoltyúikat a testükön kívül hordozzák különféle bizarr függelékek formájában. Méretük változó, egyes fajok elérik akár a 70 centiméter hosszúságot is, de rendszerint jóval kisebbek.

A tengeri nyulak növényevők, algákkal táplálkoznak. Éppen ezért gyakran tartják őket akváriumokban, hogy megtisztítsák azok üvegfalát a megtelepedő algáktól. Nevüket nyúlfülre hasonlító szájtapogatóikról kapták, és általában nem olyan színpompásak, mint a többi csupaszkopoltyús csiga. Leghíresebb képviselőjük a kaliforniai tengeri nyúl (Aplysia californica), amelynek tanulmányozásáért Eric Kandel, német származású amerikai kutató 2000-ben orvosi-élettani Nobel-díjat kapott.

Szájszervével algát kapargató tengeri nyúl az akváriumban

Eric Kandel és munkatársai az elemi memóriafolyamatokat tanulmányozták a tengeri nyulakon. Ha az állat víz továbbítására szolgáló, szifó nevű testrészét enyhén megérintették, a terebélyes kopoltyú kicsire zsugorodott. Ha ezt az ingerlést sokszor ismételték, az összehúzódás elmaradt: hozzászokás (vagy más néven habituáció) jött létre. Ha viszont az állat fejére vagy farkára kellemetlen ingert mértek, az utána alkalmazott enyhe szifóingerlés is viharos kopoltyú-összehúzódást eredményezett: ebben az esetben érzékenyítés (azaz szenzitizáció vagy facilitáció) következett be.

Kandelék kérdése az volt, hogy milyen sejtbiológiai-biokémiai folyamatok idézik elő az érzékenyítést. A tengeri csiga mint kísérleti állat azért is volt szerencsés választás, mert a puhatestűek idegsejtjei (neuronjai) igen nagyok, sokkal nagyobbak, mint az emberé vagy a patkányé. Ez lehetővé tette, hogy elkészítsék a neuronok pontos kapcsolási rajzát az állat idegdúcában. Meghatározták, melyek az érző, a mozgató és a szenzitizáló neuronok. A neuronok nagysága folytán mindegyiket lehetett egyedileg vizsgálni. Nemcsak ingerlésre és ingerületelvezetésre volt lehetőség, hanem kémiai anyagokat is be tudtak juttatni az egyes sejtekbe.

Wikipedia/Columbia University

Kaliforniai tengeri nyúl (Aplysia californica)

Kandel és munkatársai számos kísérletet végezve megfejtették, milyen biokémiai reakciósor hozza létre az elemi memóriát. Ez az eredmény kiinduló alapként szolgált a magasabb rendű állatok memóriájának és tanulásának vizsgálatához. A nagy horderejű kísérletek alanyaként a tengeri nyúl örökre beírta magát a tudománytörténetbe.

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.