Így örül a kiselefánt, amikor újra találkozik az anyjával

MeBai
MeBai úton az anyjához, Mae Yuihoz - több mint 100 kilométert gyalogolt
Vágólapra másolva!
2011-ben hurcolták el anyjától azt a kiselefántot, amely évekig turistákat cipelt a hátán – az állatok most találkozhattak újra először.
Vágólapra másolva!

Elszakították az anyjától a kiselefántot

MeBait, a hétéves kiselefántot 2011-ben, hároméves korában szakították el az anyjától, Mae Yuitól – addig az Észak-Thaiföldön található csiangmaji Elephant Heaven Nature Parkban éltek szabadon. MeBait borsos áron eladták, hogy évekig turistákat hurcoljon a hátán. Az agyondolgoztatott fiatal elefánt annyira legyengült azonban, hogy három és fél év elteltével a tulajdonosa megvált tőle, így kerülhetett vissza a parkba.

MeBai úton az anyjához, Mae Yuihoz - több mint 100 kilométert gyalogolt Forrás: Elephant Heaven Nature Park

A park dolgozói és lelkes önkéntesek közel 100 kilométert gyalogoltak együtt a családjához hazatérő fiatal elefánttal. A találkozás perceiről megható, a cikkben is megktekinthető videó készült.

Családcentrikus állatfaj

Az elefántfélék (Elephantidae), így köztük az ázsiai elefántok (Elephas maximus) szociális, kifejezetten családcentrikus lények. Összetartó csoportokban élnek, amelyet általában egy idős, tapasztalt nőstény vezet.A csoporton belüli egyedek, a "családtagok" között nagyon szoros az összetartás.

MeBai és Mae Yui már együtt vannak, és nagyon élvezik, hogy újra együtt a család Forrás: Elephant Heaven Nature Park

Az ázsiai elefántok akár 60-80 évig is élhetnek, kölyökkoruk pedig hosszú – az elefántborjak ebben az időszakban sajátítják el a csoportviselkedésre jellemző magatartásformákat. A hímek hamar elhagyják a csordát, és más, kizárólag fiatal bikákból álló csoportokhoz csatlakoznak. Az elefántborjak 3-5 éves korukig különösen függenek az anyjuktól, így a kis MeBai kritikus korban hagyta el a "családi fészket".

Elsőre megszeppentek

„Amikor Mae Yui és MeBai találkoztak, úgy tűnt, mindketten megdöbbentek, és fél órán keresztül csendben álldogáltak” – írta Facebook oldalán Lek Chailert, a Park alapítója. –„Mindannyian szótlanul figyeltük, mi fog történni. Amikor elkezdtek kommunikálni egymással, összefonták az ormányukat és folyamatosan trombitáltak a másikra – sok mindenről kellett mesélniük”- foglalta össze a megható találkozás fontosabb epizódjait az Elephant Heaven Nature Park alapítója.