Még a csimpánz is körbenéz a zebra előtt

csimpánz, Gombe Stream National Park, erőszak, csimpánz, csimpánz háború
Vágólapra másolva!
Videó tanúskodik arról, hogy a forgalmas úton való átkelés előtt nemcsak az embereknek, hanem a csimpánzoknak is szokásuk mindkét irányba körbenézni.
Vágólapra másolva!

A csimpánzok utakkal való viszonyának tanulmányozása fontos a vadon élő állatok biztonsága szempontjából, ugyanis Afrikában folyamatosak az útépítések. Egy huszonkilenc hónapon át tartó felmérésben a kutatók húsz esetben tudták videón rögzíteni, ahogy vadon élő csimpánzok kelnek át forgalmas úton Sebitoliban, az ugandai Kibale Nemzeti Park északi részén. Ez idő alatt összesen százhuszonkét csimpánz keresztezte az autópályát, miközben a járművek 70-100 km/h-val közlekedtek.

Huszonkilenc hónapon keresztül vizsgálták a csimpánzokat (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Alain Jocard

Más forgalmi helyzet állt fenn

Marie Cibot, a párizsi Nemzeti Természettudományi Múzeum munkatársa elmondása alapján ez az első dokumentáció arról, hogyan viselkednek a csimpánzok ilyen helyzetben. „A csimpánzok veszélyes helyzetekben való reakciója eddig nem volt ismert” – Cibot ezzel utalt arra, hogy a korábbi kutatások szűkebb, kevésbé forgalmas utakon vizsgálták az emberszabásúakat.

Extra éberséget mutattak

A kutatásokból kiderült, hogy a csimpánzok rendkívül óvatosak, ha át kell kelniük az úton. 92%-uk nézett mindkét irányba, mielőtt átkelt volna az úton, 57%-uk átfutott – ez arra utal, hogy felmérték milyen gyorsan lehetséges elérniük a túloldalt.

Az esetek nagy többségében egy elfahívm vezette az étkelő csapatokat Forrás: AFP/Andrew Yates

Az esetek 83%-ában az alfahím vezette és szervezte az átkelő csapatot, míg 51%-ban ezzel párhuzamosan a fákról „expeditor” csimpánzok figyelték a folyamatot. A domináns egyedek gondoskodóak voltak, ha a csoport kiszolgáltatottabb tagjainak (sérültek vagy fiatalok) biztonságáról volt szó.

A korábbi kutatások mást mutattak

A csendes úton való átkeléskor a csimpánzok másképp viselkedtek a korábbi, ghánai Bossou-ban, a Kimberley Hockings (Centre for Research in Anthropology in Lisbon) által vezetett hasonló tanulmány során. „Amíg a sebitoli kísérlet csimpánzai inkább kisebb alcsoportokra oszlottak, addig a Bossou-ban megfigyelt egyedek gyakran folytonos libasorban keltek át” – mondta Hockings. Cibot reméli, hogy a jövőben együtt tudnak működni az ugandai hatóságokkal az új közlekedési intézkedéseket illetően (leginkább sebességkorlátozásokkal) a csimpánzok biztonsága érdekében.