Emberforma gombát fedeztek fel

emberi gomba
Vágólapra másolva!
Jonathan Revett 15 éve furcsa alakú gombákra lett figyelmes egy angol út szélén, de először nem tulajdonított neki túl nagy jelentőséget – most azonban kiderült, hogy az emberalakú gombák valójában új, külön fajhoz tartoznak.
Vágólapra másolva!

Ezek a furcsa, emberformájú gombák nem megközelíthetetlen trópusi dzsungelből kerültek elő – évtizedek óta békésen nőttek egy angol út mentén, amíg 2000-ben Jonathan Revett hobbi gombász le nem fotózta és el nem küldte ezeket egy szakértő csapatnak. A felfedezés olyannyira véletlen volt, hogy Revett egy teljesen más gombafaj miatt ment az erdőszélre – kapott ugyanis egy fülest, hogy kifejezetten nagy méretű gombák nőnek arrafelé.

A Jonathan Revett által fotózott gombák szakasztott úgy néznek ki, mintha kis emberek bújnának ki a földből Forrás: imgur/Jonathan Revett

Földcsillagok a fenyő alatt

„Egy gombászrendezvényen valaki megemlítette nekem, hogy igen nagy gombákat látott az egyik úttól nem messze” – mondta el az Origónak e-mailben Revett. – „Pár nap múlva elmentem az említett úthoz (a nagy gombák a Macrolepiota procera fajhoz tartoztak), és nagy örömömre felfedeztem egy csoport földcsillagokhoz hasonló gombát az egyik fenyő alatt. Már 30 éve foglalkozom földcsillagfélékkel, Kelet-Angliában pedig, ahol élek, elég gyakoriak.”

Egy teljesen új fajról van szó?

A furcsa gombák ugyan földcsillagfélék voltak, de Revett egészen addig nem igazán találkozott hozzájuk hasonlóval. – „Utánaolvastam az egésznek, és nem találtam említést róluk sehol. Elküldtem a gombákat angol és holland mikológiai társaságoknak, de mindannyian azt válaszolták, hogy ez a Geastrum quadrifidum egy változata.” Bár Revettet nem győzte meg a válasz, nem vitatkozott – helyette minden évben ellátogatott az út mellé, és mindig újabb példányokat talált.

Így néz ki egy átlagos Geastrum britannicum - Angliában egyelőre 15 ismert helyen nő Forrás: imgur/Jonathan Revett

15 év után sikerült azonosítani

15 év elteltével a korszerű technológia és a DNS profilalkotás segítségével most bebizonyosodott, hogy Revettnek igaza volt, és az ember alakú gomba egy teljesen új faj, amely a Geastrum britannicum nevet kapta. Az azonosítást végül a Persoonia tudományos folyóirat kutatói végezték el, akik igencsak elkeserítették az emberforma gomba rajongóit: sajnos nem mindegyik fest úgy, mintha feje, nyaka és két karja is lenne – a legtöbbjük inkább valami soklábú torzszülött mesehősre hasonlít.

Ennek ellenére Revett nagyon boldog, hogy végre sikerült új fajként elismertetnie felfedezését. "Nagyszerű dolog olyan gombát találni, ami még teljesen új a világ számára. Már 15 éve csodálom őket, de ennyi idő után végre sikerült bebizonyítanom, hogy nem fajváltozatról, hanem teljesen új fajról van szó".