Furcsa hernyót vettek filmre Peruban

araszolóhernyó
Így reagál az araszolóhernyó, ha hanghatás éri
Vágólapra másolva!
Hanghatásra fenyegetően nyújtogatja hosszú csápjait az a hernyó, amelyet egy entomológusokból álló csapat vett videóra a perui őserdőben.
Vágólapra másolva!

Az amazonasi esőerdő perui területén filmezték le Aaron Pomerantz entomológus és kollégái azt a kis furcsa hernyót, amely ha nagyobb hanghatás éri, rögtön a levegőbe löki vékony, hosszú csápjait.

Így reagál az araszolóhernyó, ha hanghatás éri Forrás: Aaron Pomerantz

A kutatócsoport egy fa lombkoronájában akadt rá a különleges hernyóra: Pomerantz felmászott a lombok közé, és lekiabált a társainak, amikor észrevette, hogy az állat rögtön reagált a hangjára. „Valószínűleg soha nem vettem volna észre ezt a kis barna hernyót, ha nem mozdul meg a hangomra” – írja Pomerantz blogjában. – „Hirtelen kinyújtotta mind a négy csápját, majd lassan visszahúzta azokat egy spirálszerű, készenléti állapotba, és várt.”

A kutató és munkatársai hamar kiderítették, hogy a hernyó a Nematocampa nemzetséghez tartozik, és éjjeli lepke lesz belőle. Észak-Amerikában és az Újtrópusokon őshonos. Egyelőre nem tudni, hogy miért reagál ilyen érzékenyen a hangokra – lehet, hogy a ragadozókat akarja így elriasztani, de az is előfordulhat, hogy a hang által keltett rezgéseket érzékeli csápjaival. David Wagner entomológus azt is lehetségesnek tartja, hogy a lárva így olvad bele a környezetébe, igyekszik a levelek és növények mozgását utánozni.