Ekkora tengeri rezervátumot még nem látott a világ

A világ legnagyobb tengeri rezervátuma jött létre Hawaii körül Papahanaumokuakea Marine National Monument
Hawaii mellett található a világ legnagyobb rezervátuma
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök egy rendelettel másfélmillió négyzetkilométeres tengeri rezervátumot hozott létre Hawaii körül. Most ez a legnagyobb a világon.
Vágólapra másolva!
Hawaii mellett található a világ legnagyobb rezervátuma Forrás: AFP/James Watt

Barack Obama pénteki rendeletével több mint négyszeresére növelte az elődje, George W. Bush által 2006-ban létesített, Papahanaumokuakea Marine National Monument nevű tengeri rezervátum területét. Ezzel a Hawaii-szigeteket övező zóna váltotta fel a világ legnagyobb védett tengeri területeként a Cook-szigeteknél, az Új-Zéland társult államánál elterülő nemzeti parkot.

Teknős a tengerben a Hawaii-szigeteknél Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./George Karbus Photography

A Fehér Ház szerint

a megnagyobbított nemzeti park több mint 7000 fajnak ad otthont,

ezek egyharmada csak a Hawaii-szigeteknél honos. A védett fajok közé tartozik egyebek közt ötféle tengeri teknős és több albatroszféle.

A feketelábú albatrosz (Phoebastria nigripes) sem ritka errefelé Forrás: Biosphoto/© Mitsuaki Iwago / Minden Pictures / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - « Model Release » indisponible - V/Mitsuaki Iwago

A halászatot a hawaii vizek 60 százalékán betiltó intézkedéssel

a tenger alatti vulkánokat és a korallzátonyokat is védeni akarják az ártalmas hatásoktól.

Történelmi emlékeket is rejt a mélység Hawaii mellett Forrás: Biosphoto/Jeffrey Rotman / Biosphoto/Jeffrey Rotman

A második világháború alatt számos csata színteréül szolgáló térségben sok lelőtt repülőgép és elsüllyesztett hajó, köztük egy amerikai repülőgép-hordozó roncsa található a tengerfenéken. Bár ezek nem esnek védelem alá, a tudomány számára értékes objektumok.

Fóka az óceánban Forrás: AFP/James Watt

A pénteki rendelet nyomán

az Egyesült Államok védett tengeri területeinek 98 százaléka található a Hawaii-szigeteknél.

A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy az intézkedés a Hawaii-szigetek őslakosainak tett gesztusnak is tekintendő, mivel az ő szemükben szentnek számítanak a szigeteket övező tengerek.

Cápák is vannak a tengeri rezervátum területén Forrás: AFP/James Watt