Misztikus leletek az izraeli sivatagban

Negev
Az Izrael déli részén fekvő Negev-sivatag az őskorban is kietlen vidék lehetett
Vágólapra másolva!
A frissen felfedezett őskori leletek azért jelentősek, mert ezen a területen szinte semmiféle népcsoport letelepedéséről nem tudtunk eddig. Valószínűleg termékenységi rituálékat végezhettek itt.
Vágólapra másolva!

8000 éves kultikus helyek

Termékenységgel és halállal kapcsolatos ősi, 8000 éves kultikus helyeket találtak Izraelben, a Negev-sivatag déli részén – ez a terület rendkívül ritkán lakott, és nem tudunk róla, hogy valamiféle nagyobb őskori kultúrának adhatott volna otthont.

Az egyik frissen felfedezett újkőkori kultikus hely a Negev-sivatagban Forrás: Live Science/Uri Avner

Több mint 100 kőkört, szoborcsoportot és hasonló helyet tártak fel a régészek a sivatag Eilat-hegységében.

Ismeretlen kultúra a zord hegyekben

A Negev-sivatag Izrael területének nagyjából 60százalékát foglalja el, de lakosságának csak tíz százaléka él a kietlen területen.

A Negev-sivatag az Akabai-öböl csücskétől a Holt-tengerig húzódik Forrás: Wikimedia Commons

A hegyekben, ahol a kultikus helyeket megtalálták, rendkívül száraz az idő – évente átlagosan csupán 20 milliméter eső esik. 8000 évvel ezelőtt azonban valamivel csapadékosabb lehetett a környék, legalábbis az archeológusok szerint: 20-40 százalékkal több eső eshetett, mint most, de még ezzel együtt is elég sivár lehetett a környék.

Az Izrael déli részén fekvő Negev-sivatag az őskorban is kietlen vidék lehetett Forrás: Wikimedia Commons

A kultikus helyeket a hegyek viszonylag nagyobb kiterjedésű fennsíkos területein alakították ki, valószínűleg azért, hogy „több tucat ember látogathassa őket egyszerre, mondjuk egy kiterjedt család” – nyilatkozta a LiveScience-nek Uzi Avner, az Arava Intézet kutatója. Ugyanígy a jó kilátás is lehetett a helyszínválasztás oka. „Általában nagyobb területet be lehet látni az építményektől, ezt is figyelembe vehették a helyszínek kiválasztásánál” – tette hozzá a kutató.

Termékenység és halál kéz a kézben

A felfedezett kultikus helyeken rengeteg falloszt ábrázoló kőszobrot találtak, néhányukba női nemiszerveket is vájtak.

A fallikus kőfaragványok termékenység kultusz emlékei lehetnek Forrás: Live Science/Uri Avner

Emellett emberi képmásra faragott kőemelvényeket és kőköröket azonosítottak – a nemi szerveket ábrázoló szobrok a kutatók szerint a termékenységet, az ember alakúak pedig a halált szimbolizálják. A halált „ a szobrok eltemetése jelképezi, ahogyan fejjel lefelé állnak ki a földből” – olvasható a kutatók tanulmányában. Van olyan emberszobor például, amelynek csakis a talpa látszik.

Termékenységi szimbólumok a női nemi szervet stilizáló faragványok is Forrás: Live Science/Uri Avner

A termékenység és a halál összekötése sok kultúrában bevett szokás. „A két szimbólum együtt elég gyakori jelenség az ősi kultúráknál” – írja Avner és csapata.

Tovább több száz leletet vizsgálnak

A kutatók további kultikus helyek felfedezésére számítanak – szám szerint 349 ilyen „szoborcsoportot” vizsgálnak még jelenleg is. „A már felfedezett helyek száma arra enged következtetni, hogy sokkal több ilyen is lehet még a területen” – írják a kutatók.