Bolygók látványos együttállása az esti égen

oppozíció
Vágólapra másolva!
A Vénusz és a Mars szoros közelsége mellett még a vékony holdsarló volt megfigyelhető az esti órákban. Az égitestek rajzolta alakzat ma alkonyatkor még érdekesebb lehet!
Vágólapra másolva!

Rendkívül ritka jelenség

Február 20-án szürkületi időszak végén a két említett planéta 50 percre tartózkodott egymástól, amelyet – mintegy 5 fok távolságból – holdunk kísért. Rendkívül ritka alkalom, ha két fényes bolygó ennyire megközelíti egymást. Február 21-én este a drámaian szép látvány tovább fokozódik, amikor 30 perc, tehát fél fok választja majd el a kékesfehér színű Vénuszt a narancsos fényű Marstól. Égi kísérőnk a Hold, szombat estére tovább folytatja útját, és „felülről”, hozzávetőleg 9 fok távolságból vigyázza majd a kozmikus randevút. A látszólagos szögtávolságok mérésére egy jó megközelítés, hogy kinyújtott kezünk nagyarasza 22 fokot fog át az égből, amelyből a hüvelykujjunk 2,5 fokos területet tud kitakarni.

Két fényes égitest ilyen szoros közelsége csak ritkán látható Forrás: Ladanyi Tamas

A mellékelt kép Veszprémben a Benedek-hegyen készült, amelyen a fotográfus családja követi figyelemmel az égi színjátékot. A Hold a felvétel pillanatában 41 órás korú volt, azaz az újhold számított időpontjától éppen ennyi idő telt el. A cérnavékony sarló hamuszürke fénnyel egészült ki, amelyen kontrasztosan rajzolódtak ki sötétebb színben a Hold „tengerei”, azaz nagykiterjedésű síkságai is. A kép tetején a fényes objektum a Vénusz, míg felette a jóval halványabb Mars található.