Az arany valódi ára emberi életben mérhető

Andok
Az Andok perui vonulata rengeteg aranyat rejt
Vágólapra másolva!
„A vizet az életünk árán is meg fogjuk védeni! Nincs más választásunk” – mondta egy perui őslakos, egyike azoknak a vízőröknek, akik az Andok lagúnáit próbálják megóvni. És az, hogy az életük árán is megvédik, szó szerint értendő. Rengeteg ember halála tapad a környezetromboláshoz egy olyan országban, ahol a törvényi- és intézményi védelem elégtelen.
Vágólapra másolva!

Eldorádó nem csak fénylik

Peru természeti erőforrásokban gazdag vidék. Az amazóniai régió kőolajban és gázban bővelkedik, az Andok pedig hatalmas aranykészletet rejt. Így nem csoda, hogy a nemesfém az ország második exportcikke. Az aranybányászat azonban nem teljesen veszélytelen.

Az Andok perui vonulata rengeteg aranyat rejt Forrás: Origo

Az egyik technológia során a sárga nemesfémet porból vonják ki, amihez higanyt alkalmaznak. A vegyi anyaggal viszont nem árt óvatosan bánni: 2008-ban egy tározóból hatalmas mennyiségű higany került az ivóvízbe, a mérgezés pedig rengeteg halálesetet és megbetegedéseket eredményezett. A szennyezés mellett azonban más probléma is felmerül: a vízpazarlásé.

Vizeket szennyező szent profit

Peruban több mint egy évtizede bányásznak ciános technológiával aranyat, az eljárás során pedig óránként 250 ezer liter vizet használnak el. A bányatársaságnak tehát rengeteg vízre van szüksége, amit az Andok lagúnáiból szerez. A 3900-4000 méter magasan fekvő öblök az ország édesvízkészletének mintegy 90 százalékát teszik ki, és több százezer embert látnak el ivóvízzel.

A 3-4000 méter magasan fekvő tavak az ott élők egyedüli vízforrásai Forrás: Project Aboards

Ezt a vizet azonban az aranyipar nem csak felhasználja, de szennyezi is. Az Andokban eredő Maranon folyó például már ciánnal és nehézfémekkel dúsítva ömlik az Amazonasba. Nem kérdés tehát: ezt a vizet óvni kellene.

A Magyar Klímaszövetség is ringbe száll

A helyiek egyetlen lehetősége a szerveződés, így a lagúnákat a földművesek őrzik, ráadásul már számtalanszor csaptak össze a bányatársaság embereivel és a rendőrökkel. Ez azonban nem egyszerű, hiszen a perui kormány számára a legfontosabb a nagyvállalatok kiszolgálása és a velük való együttműködés. Még akkor is, ha a gazdasági fejlődésének a helyi lakosok és a környezet pusztulása az ára. A Magyar Klímaszövetség ezt a harcot szeretné segíteni, méghozzá úgy, hogy a peruiak kilátástalannak tűnő helyzetéről igyekszek beszámolni minél több fórumon.

A Magyar Klímaszövetség is igyekszik felhívni a helyiek problémájára a figyelmet Forrás: M. Salazar

Ezért egy olyan nemzetközi tanulmányutat szervezett Peruba, melyben politikusok, akadémikusok, újságírók és civil szervezetek működtek együtt. A látogatás célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a dél-amerikai ország katasztrofális helyzetére, és bemutassák, hogy pontosan mi is a túlfogyasztás, a kapitalista aranyéhség ára.

Az Andok vonulata Peruban Forrás: Galleryhip

A 15 főből álló delegáció tagjai voltak Keszthelyi Zsuzsanna, a Védegylet programvezetője és Nagy András, a nol.hu újságírója is. Az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorában ma este 11 órától ők mesélnek személyes tapasztalataikról, és bemutatják a tanulmányúton készült kisfilmet is.