Semjén Zsolt ellentmond a pápának

pápa 0409
Az úszerűj módon gondolkodó egyházfő szerint a mennyország Isten teremtményei számára nyitott
Vágólapra másolva!
Indokolatlan a vasárnapi vadászat betiltása, mert az állatoknak nincs lelkük, így számukra mennyország sincs – reagált a Demokratikus Koalíció törvényjavaslatára Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke. Ezzel némileg rácáfolt Ferenc pápa legutóbbi kijelentésére, amely szerint a mennyország nem csak az emberek számára áll nyitva. Mi a teológia tudományos álláspontja ebben a kérdésben? Az Origo megkérdezte a szakértőt.
Vágólapra másolva!

Az állatoknak nincs mennyország

Semjén Zsolt a Mandinernek adott nyilatkozatában „hülyeségnek” nevezte a DK javaslatát a vasárnapi vadászat betiltásáról, mert szerinte az a horgászathoz vagy a túrázáshoz hasonlóan szabadidős tevékenység. "A mennyország, Isten színe látása, a Szentháromság belső életében való részesedés csak a szellemi lények számára valóság" – nyilatkozta a pártelnök.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szerint az állatok – mivel nincs ez emberi lélekhez hasonló halhatatlan lelkük –, ha elpusztulnak, egyszerűen megszűnnek létezni, így a mennyországba sem juthatnak be Fotó: Bielik István - Origo

"A teremtés valamilyen formában meg fog újulni, benne minden teremtménnyel, de a kettő nem keverendő össze egymással. Ezért az, aki egy állat elejtését vagy ételként való felhasználását összekeveri egy ember megölésével vagy megevésével, az elmebeteg" – vélekedett Semjén Zsolt.

Semjén Zsolt, KDNP elnök, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes nyilatkozata parázs vitát váltott ki, előtérbe helyezve egy teológiai kérdést Forrás: MTI/Mohai Balázs

A nyilatkozat parázs indulatokat váltott ki, de vajon mit tekinthetünk autentikus teológiai álláspontnak ebben a kérdésben; lehet-e az állatoknak is lelkük a teológiai tudományok szerint?

Az újító pápa

Ferenc pápa, aki újszerű látásmódjáról lett híres (a korábbi egyházfőkhöz képest teljesen máshogy viszonyul például a homoszexuálisokhoz, a házasságon kívül együtt élő párokhoz vagy az egyedülálló anyákhoz), tavaly novemberben az állatok lelkével kapcsolatban is nyilatkozott – méghozzá hasonlóan formabontó módon.

Az újszerű módon gondolkodó egyházfő szerint a mennyország Isten teremtményei számára nyitott Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A római katolikus egyház feje a mennyországra utalva azt mondta, hogy a „Szentírás szerint a csodálatos tervezés a körülöttünk élőkre is vonatkozik”. Ez a kijelentés talán nem is annyira meglepő annak a pápának a szájából, aki nevét Assisi Szent Ferenctől, az állatok védőszentjétől kölcsönözte.

A Biblia is Ferenc pápa mellett

A sokat vitatott témára maga a Biblia is kitér: a Prédikátor könyvében (3:19) azt írja az állatok lelkéről, hogy: „Az emberek fiainak vége hasonló az oktalan állatnak végéhez, és egyenlő végök van azoknak; amint meghal egyik, úgy meghal a másik is, és ugyanazon egy lélek van mindenikben.”

A Biblia hasonló gondolatokat tartalmaz, mint amit Ferenc pápa is megfogalmazott e kérdésben Forrás: Polyák Attila

Azok, akik az állatok lélek nélkülisége mellett állnak ki, a pápa nyilatkozata és a Szentírás esetében is azzal érvelnek, hogy ez csupán lelkipásztori nyelvezet, amelyet nem kell szigorúan betű szerint értelmezni.

Remény a kutyáját vesztett kisfiúnak

Nem Ferenc pápa az egyetlen azonban, aki az egyházfők közül így vélekedik: VI. Pál a szóbeszéd szerint azt mondta egy kisfiúnak, aki éppen elveszítette a kutyáját, hogy egyszer a túlvilágon mindenképpen találkozni fognak egymással.

Az állatok, hozzánk hasonlóan, érző lények Fotó: Bielik István - Origo

II. János Pál szintén úgy tartotta, hogy az állatok „legalább olyan közel állnak Istenhez, mint az emberek”. IX. Piusz pápa, aki 1846 és 1878 között állt a római katolikus egyház élén, szigorúan elvetette, hogy az állatok lélekkel rendelkezhetnének.

IX. Piusz pápa szerint az állatoknak nincs az emberéhez hasonló lelkük Forrás: Wikimedia Commons

Ugyanígy vélekedett a jelenlegi pápa elődje, XVI. Benedek is, aki azt nyilatkozta, hogy ha az állatok elpusztulnak, egyszerűen csak megszűnnek létezni.

A magyar római katolikus egyház álláspontja

Dr. Deák Hedvig domonkos-rendi nővér, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dogmatika tanára az Origónak elmondta, hogy a katolikus egyház álláspontja szerint teológiai értelemben minden élőlénynek van lelke– de nem mindegy, hogy milyen. „Katolikus nézőpontból Semjén Zsolt állítása helyénvaló. Csupán az emberek és az angyalok rendelkeznek halhatatlan lélekkel” – nyilatkozta portálunknak. –„Az állatoknak is van egy bizonyos belső mozgatóelvük, érzéseik, tehát képesek szenvedésre, de a lelkük nem az anyagtól független, hanem anyaghoz kötődő valóság. Bizonyos állatfajok valóban intelligensebbeknek tűnnek másoknál, ennek ellenére fontos látnunk, hogy az állati értelmesség nem ugyanaz, mint az emberi értelem. Az állatok nem tudnak elvonatkoztatni az anyagtól, így például nem rendelkeznek a fogalomalkotás képességével, és a cselekvésük is ösztönös, nem reflektált. Ezt úgyis lehetne fogalmazni, hogy az állatok nem személyek, így lehetetlen, hogy a mennybe jussanak. Ha elpusztulnak, akkor megszűnnek létezni, hiszen nincsen halhatatlan lelkük.” Dr. Deák Hedvig azt is elmondta, hogy Ferenc pápa fent említett kijelentését erősen félreértelmezték – ő nem az egyes állatok továbblépésére gondolt, mikor a minket körülvevő dolgokról beszélt, sokkal inkább magáról a jelen világról. „Az egész világ, a teremtés fog megújulni, benne minden teremtménnyel, de ezt nem szabad összekeverni az egyes állatok lelkének mennybe jutásával.”

Mit mond a katolikus lexikon?

A katolikus lexikon szerint a lélek a test éltető formája, amely a testnek emberi létet ad. A lélek filozófiai fogalmát a görögök dolgozták ki, először ők tettek világos különbséget az ember testi és lelki összetevői között.

A katolikus teológiai felfogásban a lélek az, ami a testnek a létet adja. A test megöregedhet és elpusztulhat, az emberi lélek viszont halhatatlan Forrás: AFP/David Hecker

A lélek tevékenységeit Platón a vegetatív, az érzéki és az értelmi működésben különbözteti meg. E hármasság a lélek mint életelv fokozatos tökéletesülése: a magasabb rendű föltételezi és magában foglalja az alacsonyabb rendű lélek képességeit. Minden élőlénynek egyetlen lelke van, de az különböző képességeket egyesít magában.

II. János-Pál pápa szerint az állatok ugyanolyan kedvesek Isten számára, mint az emberek, hiszen az ő teremtményei Forrás: Origo

Valamennyi élőlénynek, az állatoknak és a növényeknek is vannak vegetatív képességei, ezek a növekedés (táplálkozás) és szaporodás jelenségeiben nyilvánulnak meg. Az állatoknak a vegetatív képességük mellett megvan az érzékelés, a törekvés és a helyváltoztatás képessége is.

Az állatvédők fellelkesülnek

Ferenc pápa nyilatkozata után az állatvédők rögtön fellelkesültek – a PETA állatvédő szervezet keresztény információs részlegének igazgatója, Sarah Withrow King például egyenesen azt a kérdést vetette fel, hogy ha az állatoknak valóban van lelkük, nem bűn-e levadászni és megenni őket.

Az állatvédők szerint is van lelke az állatoknak Forrás: AFP/Kasper Palsnov

„Nem vagyok keresztény hittörténész – nyilatkozta a The New York Timesnak –, de a PETA mottója az, hogy az állatok nem az ember tulajdonában állnak, és a keresztények egyetértenek velünk ebben. Az állatok nem a mieink, hanem Istenhez tartoznak” – vélekedik e filozófiai kérdésről a szervezet információs igazgatója.

"Semjén Zsolt nézzen a kutyája szemébe"

„A lélek az én elképzelésem szerint egy magasabb rendű, fejlett értelem. Csányi Vilmos bebizonyította, hogy a kutyáink egy három-négy éves gyermek értelmi szintjén állnak. Az elefántok rendezett közösségekben élnek, családcentrikusak, felfogják a halált.

Az elefántok családcentrikus állatok, és felfogják a halált Forrás: Northfoto

A delfinek különösen értelmes lények, hogy a csimpánzokról már ne is beszéljünk” – mondta el az Origónak a Greenpeace kampányfelelőse, Rodics Katalin biológus. –„A katolikus vallás szerint is Isten teremtette ezt a csodálatos világot, benne nem csak az embert, hanem a növényeket és az állatokat is, és minden lénynek meg van a szerepe, minden mindennel összefügg.

"Nem értem, hogy gondolhatja valaki azt, hogy az állatok nem szellemi lények" -nyilatkozta az Origónak Rodics Katalin biológus Forrás: Thinkstock

Mindig megdöbbent, ha valaki annyira nem ismeri a körülöttünk lévő világot, hogy azt gondolhatja, az állatok nem értelmes, lélekkel és jogokkal is rendelkező teremtmények. Emiatt én a mai kedvtelési vadászatot ítélem el, természetesen teljesen más, ha az elszaporodott állományokat kell visszaszorítani, de aki szórakozásból, csak a gyilkolás élvezetéért öli meg az állatokat, azt nem tudom elfogadni” – tette hozzá a Kereszténydemokrata Párt elnökének vadászati szokásaira utalva. –„ Remélem, hogy engem a mennyországba vezető utamon az állatok segítenek majd végig, Semjén Zsoltnak pedig azt üzenem, hogy nézzen bele a kedvenc kutyája szemébe, és akkor gondolkodjon el rajta, hogy van-e az állatoknak lelke, vagy sem”.