Halálos kardhaltámadás történt az álmok szigetén

kardhal
A világtenger egyik leggyorsabb lakója, a kardhal igen agresszív ragadozó
Vágólapra másolva!
A világóceán egyik legsebesebb lakója, a kardhal a nyílttengeri sporthorgászat legkedveltebb zsákmányállata. Az akár 4 méteres testhosszúságot is elérő villámgyors ragadozóra szigonypuskával vadászni azonban életveszélyes kaland lehet.
Vágólapra másolva!

Felelőtlenség szülte halál

Randy Llanes-t, a tengeri szigonypuskás vadászatokat szervező hawaii székhelyű Sundowner Sport Fishing Charters cég tulajdonosát a Hawaii szigetcsoporthoz tartozó Honokohau kikötőjének közelében érte a végzetes baleset.

A világtenger egyik leggyorsabb lakója, a kardhal igen agresszív ragadozó Forrás: Elter Tamás

Egy tengeri szigonyvadászatos portyáról hazafelé hajózva, a kikötő bejáratának közelében fedezték fel a felszín közelében úszó termetes halat. Llanes megállította a hajót, és szigonypuskájával a vízbe vetette magát .

A meglőtt kardhal azonban rátámadt megsebzőjére, és hosszú hegyes rosztrumával szabályosan felnyársalta a szigonyos vadászt.

Llanes olyan súlyos sérülést szenvedett el, hogy mire befutottak a közeli kikötőbe, már belehalt sebesülésébe.

A tenger szélsebes lovagja

A csontos halakhoz (Osteichtyes) sorolt kardhal (Xiphias gladius,) a sugarasúszójúak (Actinopterygii) legnépesebb csoportjába, a sügéralakúak rendjébe (Perciformes) tartozó faj.

A kardhalfélék családjának illetve a Xiphias nemzetségnek ez az egyetlen recens, ma is élő faja.

A kardhalak hosszú fejlődéstörténeti múltra tekinthetnek vissza, első képviselőik már az oligocén időszakban (34 millió évtől 23 millió évig) jelen voltak a melegvizes tengerekben.

Kardhal csontváza. A jellegzetes "kard", a rosztrum a felső állkapocs csontos nyúlványa Forrás: Wikimedia Commons

A 4,5 méteres maximális testhosszúságot és 650 kilogrammos súlyt elérő kardhal a felső állcsont rendkívül hosszú hegyes nyúlványáról (rosztrum) kapta a nevét. A rosztrum az állat teljes testhosszának nagyjából a harmadát teszi ki.

A kardhal a világtenger egyik leggyorsabb állatfaja, rövid távon képes akár 100 km/órás sebességre is felgyorsulni,

és játszi könnyedséggel eléri a 70 km/órás sebességtartományt. Mindez rendkívül fejlett izomzatának, és hidrodinamikailag tökéletes formájának köszönhető. A kardhal karcsú, torpedószerű teste és félhold alakú farokúszója, valamint a sarlóforma hátúszó a cápák testfelépítéséhez hasonló.

Agresszív ragadozó, amely még a bálnára is rátámadhat

A kardhal pelágikus, azaz nyílttengeri életmódot folytató ragadozó, amely csak ritkán bukkan fel partközelben. Zsákmányát más kisebb nyíltvízi halak és puhatestűek alkotják elsősorban. A kardhal igen agresszívvá válik ha megzavarják. Ismerünk olyan eseteket,amikor kardhal nagytestű cetekre, sőt halászcsónakokra is rátámadt.

A kardhal testformája a cápákéhoz hasonlóan tökéletes hidrodinamikai adaptáció Forrás: Wikimedia Commons

A kardhal számos, a csontos halakra kevéssé jellemző biológiai tulajdonsággal rendelkezik. Ezek közül az egyik legérdekesebb, hogy az izomzatnak valamint az agy környékének állandó jelleggel magasabb a hőmérséklete, mint a környező víztömegé,- többek közt ennek köszönhető a kardhal hihetetlen aktivitása.

Ugyancsak a csontos halak többségétől eltérő tulajdonsága, hogy nincsenek pikkelyei és úszóhólyaggal sem rendelkezik.

A világóceán kozmopolita vándora

A kardhal világszerte elterjedt a mérsékeltövi és szubtrópusi tengerekben, legnagyobb populációjuk az Atlanti-óceánban él. A Földközi-tengereben, és az Adrián is honos fajnak számít. Ízletes és drága csemegének számító húsa miatt régóta halásszák.

Csemegének számító húsa miatt előszeretettel halásszák Forrás: Wikimedia Commons

A mediterráneumban a kardhalra vadászó halászhajókra extra magas árbocot szerelnek fel, amelynek kosarából kémlelik a vízből időnként ki-kivetődő ragadozót.

A kardhalak általában párban, és a partoktól távoli nyíltvízi régióban élnek.

Nem számít ritka fajnak, de nyílttengeri életmódja miatt nagy adag szerencse kell a megpillantásához.