Vajon mit akar ez a cuki cápa a búvártól?

cápa
A fogságban tartott zebracápa kifejezetten szereti a simogatást
Vágólapra másolva!
A közvélekedéssel ellentétben vannak kifejezetten barátságos, az emberrel szemben kutya módjára viselkedő cápák is.
Vágólapra másolva!

Kéri a simogatást

Az új-kaledóniai Aquarium Des Lagons tengeri állatkert egyik zebracápája rendszeresen az akvárium üvegfalát tisztító búvárok körül sündörög.

A fogságban tartott zebracápa kifejezetten szereti a simogatást Forrás: Elter Tamás

Ám nem kell aggódni: a termetes uszonyos nem élelmet, hanem szórakozást lát a számára rendkívül hasznos végtagokkal rendelkező emberben.

Jelesül egy kis hasvakargatásra vágyik. A többnyire magányosan élő, békés természetű zebracápák között is kifejezetten barátságosnak számít ez a példány a helyiek szerint, rendszeresen "kéri" a csiklandozást.

A fajra jellemző, hogy a lélegzéshez nincs szüksége folyamatos úszásra, ezért lehetséges, hogy percekig jóformán mozdulatlan maradjon az élvezetes móka közben.

Nem ez a faj ihlette meg Mr. Spielberget

A zebracápa (Stegostoma fasciatum) a dajkacápa-alakúak rendjén belül (Orectolobiformes) önálló családot és nemzetséget is alkotó indo-pacifikus trópusi cápafaj. Elterjedési területe a Vörös-tengertől az ausztráliai Nagy-korallzátonyig, illetve Francia-Polinéziáig terjed.

A zebracápa békés faj, nem veszélyes az emberre Forrás: Elter Tamás

Noha a kifejlett példányokat leopárdszerű pöttyök díszítik, mégis találó a fajneve, ugyanis

az ivadékok testén a zebra mintázatához hasonló fekete harántcsíkok találhatók.

A zebracápa hosszú időt képes eltölteni a korallszirtek közötti homokos aljzaton.

A zebracápa ivadékai, szemben a felnőtt egyedekkel nem pöttyösek, hanem csíkosak; innen kapta a faj a nevét Forrás: Wikimedia Commons

Táplálékát elsősorban puhatestűek, rákok és fenéklakó halak alkotják. Ez a közepesen nagytestű cápa békés természetű faj, az emberre nézve nem jelent semmilyen veszélyt sem. Jól tűri a fogságot, ezért gyakori lakója a tengeri akváriumoknak.