Autó alá bújt az oroszlánok elől

atrajos sül
Az oroszlánok csak ritkán fanyalodnak rá a tarajos sülra
Vágólapra másolva!
A tarajos sül nem könnyű zsákmány, de az éhes oroszlánok időnként megpróbálkoznak az elejtésével. Ez az ennivalónak kiszemelt sül azonban túljárt a ragadozók eszén, és kihasználta a szafarin lévő turisták autói által nyújtott menedéket.
Vágólapra másolva!

A tűpárna nem igazán vonzó zsákmány

A ragadozók – a nagymacskákat kivéve – nem igazán mernek tarajos sülre vadászni. Ennek roppant egyszerű az oka: a sül testének hátsó részét hegyes, visszahajló horgokkal tűzdelt tüskék borítják, amelyek hossza akár a negyven centimétert is elérheti.

Tarajos sül (Hystrix cistata) Forrás: Wikimedia Commons


Amikor veszély leselkedik rá, a sül felmereszti a tüskéit, majd hátrálva rátámad az ellenségre. A tüskék lazán ülnek a tarajos sül bőrében, és azonnal leválnak, amint egy másik állattal érintkezésbe kerülnek. A támadó bőrébe akadt tüskék fájdalmas, gyorsan elfertőződő sebeket okozhatnak. Az viszont csak legenda, hogy a sülök képesek kilőni is a tüskéiket.

Autó alá bújt a megszeppent tarajos sül

A dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban rögzített videón a híres S100-as jelű oroszlánfalka próbál elejteni egy magányos tarajos sült.

A falka – méretén kívül – azért is érdekes, mert a tagok között található egy ritka, nagyon világos színű „fehér” oroszlán.

Az oroszlánok csak ritkán fanyalodnak rá a tarajos sülre Forrás: Elter Tamás


A sül azonban kihasználja a szafarin részt vevő turisták autói nyújtotta fedezéket. Az oroszlánok végül elunják a sül kipiszkálására tett kísérleteket, és odébbállnak.

Sok hasonló érdekes videót láthat a Kruger Sightings honlapon.