Nézzen körül az új Föld nagyságú bolygón

TRAPPIST-1d
Vágólapra másolva!
Békés, vöröses színben pompázó világként láthatjuk a napokban felfedezett új naprendszeren túli bolygók egyikét, a TRAPPIST-1d-t, hála az amerikai űrügynökség videójának.
Vágólapra másolva!

Hatalmas tudományos szenzációként robbant a köztudatba a NASA legutóbbi bejelentése, amely szerint 7 Föld nagyságú bolygó kering egy 39 fényévre fekvő naprendszerben. A TRAPPIST-1 hét bolygója közül hat nagy valószínűséggel kőzetbolygó és nem kizárt, hogy egyes planéták felszínén folyékony víz van jelen. (A rendszer felfedezéséről és a bolygók tulajdonságairól korábbi cikkünkben olvashat részletesebben.)

Nem embernek való vidék

Bár a rendszer kétségtelenül csábító az idegen élet keresése szempontjából, több tényező is valószínűtlenné teszi, hogy az általunk ismert létformák kibírnák e bolygókon uralkodó mostoha viszonyokat.

Az egyik probléma, hogy a planétáknak csupán az egyik oldalát éri a csillag fénye a közelség miatt kialakuló kötött tengelyforgás miatt.

Ennek következtében az egyik oldalon örök nappal és forróság, a másikon véget nem érő éjszaka és zord hideg uralkodhat. Amennyiben van légkör, akkor egy folyamatosan működő energiacsere valósul meg a bolygók két oldala között, ez pedig óriási szélviharokkal jár együtt.

Az élet fennmaradása szempontjából ugyancsak nem szerencsés, hogy bár a bolygók mérete a Földéhez hasonló, a távolság közöttük nagyon kicsi, így minden bizonnyal valósággal "rángatják egymást" gravitációs vonzerejükkel,

brutális árapályt idézve elő az égitesteken.

Körülnézhetünk a TRAPPIST-1d-n

A NASA által készített videóban persze nem érzékelünk ebből semmit, sőt, egy romantikus, vöröses színben tündöklő, már-már festői tájkép tárul a szemünk elé. A TRAPPISt-1d egy hajszálnyit kívül esik a lakhatósági zónán, így kevéssé valószínű, hogy folyékony vizet találnánk rajta, ez azonban mit sem csorbít a lélegzetelállító látványon. A felvételt elindítva a kamerát szabadon mozgathatjuk, így körülnézhetünk az idegen világ felszínén.

Hasonló videót készített az Európai Déli Obszervatórium (ESO) is, az ő felvételükön a csillaghoz legközelebb eső bolygó, a TRAPPIST-1b „szemszögéből" tekinthetjük meg a rendszert.